Dagens namn: Harry, Harriet

Hammarbys succépremiär: "Fantastisk start"

Publicerad 2024-10-09 20.39

Hammarbys Vilde Hasund, till vänster, firar sitt historiska 1–0-mål mot S:t Pölten tillsammans med lagkaptenen Alice Carlsson.

Hammarby har presenterat sig i Europa.

2–0 mot S:t Pölten gav en perfekt inledning på klubbens första Champions League-äventyr.

– En fantastisk start, säger norskan Vilde Hasund som gjorde det historiska ledningsmålet.

Ett mäktigt tifo täckte Tele2 arenas kortsida när Hammarby på onsdagskvällen för första gången klev in i fotbollens Champions League. På tre stora banderoller lät ”Bajen”-fansen meddela att såväl Stockholm som Sverige redan erövrats – och att Europa står på tur.

Det första fältslaget kunde inte ha gått mycket bättre.

S:t Pölten är kanske inte den perfekta måttstocken i Europas främsta klubblagsturnering, men det österrikiska laget är trots allt i Champions Leagues gruppspelsfas för tredje året i rad.

I Stockholm hade de dock ingenting att hämta.

– Det är ett lag som vi visste att vi var tvungna att ta tre poäng emot. En okej första match, men vi har mer att ta av, säger Hammarbys anfallsstjärna Cathinka Tandberg.

Andra gången gillt

Hammarby fick starta utan Tandberg – sjukdomssymptom gjorde att norskan inledde på bänken – men flög ändå ur startblocken.

I den 17:e minuten nickade Tandbergs ersättare Ellen Wangerheim fram Vilde Hasund som prickade ribban.

I den 18:e gjorde duon ett nytt försök och då gav det 1–0. En felvänd Wangerheim petade bollen bakåt till Hasund som skickade iväg ett pressat direktskott som innebar Hammarbys första Champions League-mål någonsin.

– En fantastisk känsla att se bollen gå i mål. Det är stort såklart, mäktigt. Men allra viktigast var att vi vann, säger Vilde Hasund.

Wangerheim hade läge att utöka ledningen strax efter paus, men kunde inte utnyttja friläget. I den 58:e minuten byttes hon ut, och ersattes av Cathinka Tandberg.

Stentufft nästa vecka

Norskan har gjort succé sedan hon värvades från Linköping i somras, och den fortsatte på onsdagskvällen.

Ett glimrande Hammarbyanfall avslutades med att japanskan Asato Miyagawa lurade S:t Pölten-försvaret med en skottfint och i stället skar en passning rakt genom backlinjen, fram till Tandberg. 20-åringen tog emot och drog in 2–0 – hennes tionde mål på elva matcher i ”Bajen”.

Målet i den 88:e minuten gav Hammarby den drömstart man önskade i en grupp som också innehåller Manchester City och Barcelona. Nästa vecka åker laget till Spanien för att ta an fjolårsmästarna Barcelona.

– En fantastisk start på det här Champions League-äventyret. Det är bara att fortsätta prestera på max i alla matcher så kommer det bli bra, säger Vilde Hasund.