Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Bruten tå lämnar Gyökeres ensam på topp?

Publicerad 13.30

En bruten tå kan verkligen ställa till det.

Alexander Isaks skada kom högst olägligt – inför landslagets viktigaste match hittills under Jon Dahl Tomasson.

– Vi hade något på gång, men vi får får hantera situationen utan honom på allra bästa sätt, säger Viktor Gyökeres.

”På gång” är ett understatement av Sportings Lissabons målmaskin. Själv stod han för tre mål mot Azerbajdzjan och Estland i Nations Leagues premiärrunda i september. Han spelade dessutom fram till två av Isaks tre mål i samma matcher.

Men nu väntar Slovakien i Bratislava – ett motstånd på en annan nivå. Det är slovakerna som går in på Nationalstadion som knapp favorit på fredag kväll, inte minst i kraft av hemmaplan och sommarens starka prestationer i EM-slutspelet.

När även Isaks påtänkte ersättare Gustaf Nilsson gick sönder stod Gyökeres plötsligt som ende renodlade anfallaren i truppen. Det lär få taktiska konsekvenser.

”Vi kan anpassa oss”

Förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson har stängt träningarna för utomstående i veckan. Högst troligt har han och spelarna ägnat mycket tid åt övningar med Gyökeres ensam på topp.

Det ger anfallaren själv en vink om.

– Vi kommer väl inte spela med två renodlade nior. Så det är klart att det blir annorlunda på det sättet. Men vi har spelare som kan spela på andra sätt. Det tror jag att vi kan anpassa oss till, säger anfallaren.

Rollen som ensam anfallare stör honom inte.

– I Sporting har jag spelat ensam anfallare och med en annan. Vi varierar och växlar där också mellan en och två så det ska nog inte vara några problem i landslaget, säger han.

Den offensiva skadekrisen gör att han inte får gå sönder.

– Jag får hålla mig frisk och hel och ta hand om kroppen, säger Gyökeres och knackar knogarna i träbordet.

Går för tre poäng

Gyökeres blir bara större och större i den internationella fotbollen. Han leder skytteligan i Portugal på elva mål efter åtta ligamatcher. Dessutom utmärkte han sig direkt i debuten i Champions League. Mot Lille gjorde han sitt första mål i turneringen.

– Det kändes bra. Första matchen var speciell såklart, skönt att få göra mål och vinna. Sen gick väl andra matchen (1–1 borta mot PSV Eindhoven) sisådär men det har varit en hyfsad start i alla fall med fyra poäng.

Din inställning inför mötet mot Slovakien?

– Det är klart att vi ska dit för att tre poäng. Det är ett tufft motstånd man jag tror att vi är tillräckligt bra för att styra matchen och vinna.