Oron från Babulfaths pappa: "Skit i det där"

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-27 20.58

Sveriges Tara Babulfath jublar och kramas om av sin pappa Mohammad Babulfath efter att ha besegrat Abiba Abuzjakynova från Kazakstan i damernas bronsmatch i judo.

Judotalangen Tara Babulfath har länge tränats av sin pappa Mohammad. Familjen fanns vid hennes sida när hon säkrade OS-bronset, trots nervösa turer med domaren.

– Jag tänkte ”backa nu, skit i det där”, säger Mohammad Babulfath.

Direkt efter att OS-bronset var klart sprang 18-åriga Tara Babulfath upp mot läktaren och omfamnade familjen.

Babulfaths föräldrar är båda duktiga tidigare brottare, mamma Ida Hellström har tagit flera VM- och EM-medaljer och Mohammad Babulfath har själv representerat Sverige i OS.

Tara bytte från brottning till judo när hon var liten.

– Jag växte upp vid sidan om brottningsmattan, men jag gillar judo mest, säger hon.

”Det kommer fler”

Pappan kunde inte vara mer stolt över sin dotter. Hon har växt upp i en miljö där hon tillåtits att utvecklas idrottsligt på en väldigt hög nivå, säger han.

– Under OS i London hade vi två OS-medaljörer som till och från var hemma hos oss varje månad och tränade. Så hon har ju växt upp med det här.

– Jag har drivit det här. Och det vill jag lyfta upp – att det kommer att komma fler Tara som kommer att gå utanför mönstret. Det är inte omöjligt att ta en medalj om man tränar.

I semifinalen förlorade 18-åringen mot japanskan Natsumi Tsunoda, något som upprörde svenskan och fick henne att tjafsa med domaren.

– Hon har ett temperament. Jag fattar ju också att det är mycket känslor. Men jag tänkte för mig själv att snälla backa nu. Skit i det här. Det här är inte fotboll, säger Mohammad Babulfath.

– Jag sökte upp henne. Vi pratade lite direkt efteråt och lugnade ner henne och samlade fokuset till nästa match. Det som har gjorts har gjorts. Och det tycker jag hon gjorde galant.

Skriver historia

Japanskan gick sedan och vann OS-guld.

– Jag tror inte någon har skakat japanskan de senaste tre åren som Tara gjorde, säger pappan.

I maj skrev hon svensk idrottshistoria när hon blev den yngsta svenska judokan att ta en VM-medalj, ett brons. Hon blev också den andra svenska kvinnan att ta medalj på VM, 38 år efter Elisabeth Karlssons VM-silver 1986.

Och under OS i Paris blev hon historisk på nytt genom att vinna Sveriges första OS-medalj i judo.