Svenskans OS-kritik – skickar brorsan i floden

David Hjorter/TT

Publicerad 06.30

Hon har blivit inlagd på sjukhus med dropp efter att ha tävlat i otjänligt vatten.

Tilda Månsson skickar först i sin storebror och tränare i Seine på grund av risken att bli magsjuk inför sitt triathlonlopp – och kritiserar OS-arrangören.

– De gamblar med aktiva, säger hon.

På söndag och måndag får OS-triathleterna testa den en och en halv kilometer långa simsträckan i floden Seine i Paris.

Mästerskapsdebutanten Tilda Månsson kommer inte att göra det. Hon vill inte provsimma och riskera att bli sjuk på grund av dålig vattenkvalitet.

– Jag tror generellt att det inte kommer vara många som kommer välja att hoppa i dagarna innan. Många kommer nog låta sina tränare eller landslagschefer hoppa i i stället och simma åt en. Det är det vi har planerat, säger hon.

20-åringens tränare är hennes drygt ett och ett halvt år äldre bror Hampus. Han är den som lär få doppa sig för att ge sin bild av banan till sin lillasyster. Tilda Månsson är kritisk till att OS-arrangören valt att förlägga simningen – som inleder ett triathlon, följt av cykling och simning – i en förorenad stadsflod som Seine.

”Luktade avlopp”

– Jag känner väl att det är lite dumt tänkt. De gamblar egentligen med aktiva, säger hon.

Månsson har redan blivit sjuk en gång i samband med simningen i en världscuptävling i Hongkong. Inför det loppet sade arrangören att vattenkvaliteten var okej.

– Varenda en som simmade blev sjuk. Många hade testat sig och det hade varit e-coli (kolibakterie) i vattnet som vi hade simmat i. Man kände när vi stod vid vattnet att det luktade avlopp om vattnet, säger hon och fortsätter:

– Jag flög hem direkt efter och dagen efter blev jag jätte-, jättedålig och inlagd på Danderyds sjukhus med dropp. Jag spydde upp allt i min kropp.

Inför sommarspelen som inleds den här veckan har flera makthavare – däribland Frankrikes idrottsminister, Paris borgmästare och OS-chefen – badat i Seine för att påvisa att vattnet inte är otjänligt. Ingen rapporteras ha blivit sjuk.

Svensken: ”En kanonidé”

I fall prover visar att vattenkvaliteten inte är tillräckligt god inför simtävlingarna i Seine är Paris-OS plan B att senarelägga tävlingar, eller som i maratonloppens fall flytta dem till floden Marne öster om Paris, enligt AP.

Sveriges maratonsimmare Victor Johansson har inga problem med tävlingsplatsen.

– Det ska bli kul. Jag är glad att de har en plan B. Självklart är det en kanonidé att simma i floden. Men det ska inte bli på bekostnad av sin hälsa, säger han.