Dagens namn: Anita, Annette

Sveriges nya radarpar: "Bra på nästan allt"

Lasse Mannheimer/TT, Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-09-08 22.45

Alexander Isak i aktion under söndagens Nations League-match mot Estland. I bakgrunden syns anfallskollegan Viktor Gyökeres.

Samarbetet mellan Alexander Isak och Viktor Gyökeres glöder.

Tre mål var på två Nations League-matcher – mer kan förbundskapten Jon Dahl Tomasson knappast önska.

– Han är bra på nästan allt, säger Gyökeres om Isak.

Det nya svenska herrlandslaget i fotboll ska bygga på frejdig anfallsfotboll, sådan som publiken rycks med i.

Nog har anfallsduon Alexander Isak och Viktor Gyökeres tagit fasta på danske förbundskaptenen Jon Dahl Tomassons idéer och visioner.

I Nations League-premiären borta mot Azerbajdzjan (3–1) gjorde Isak två mål, Gyökeres ett. När Estland kördes över på Strawberry arena i Solna på söndagen, 3–0 till slut, var målfördelningen den omvända.

Kulusevski kompletterar

Framför allt i första halvlek gjorde Isak och Gyökeres i princip vad de ville med de estländska försvararna. Lägg till en ofta lysande Dejan Kulusevski precis bakom de två anfallarna, och man finner mycket av förklaringen till att Sverige gick till pausvila i en tremålsledning som kunde ha varit mycket större.

Sverige har trillat ner i C-divisionen i Nations League, med lågt rankade motståndare som följd. Hur radarparet Isak/Gyökeres fungerar mot vassare nationer återstår att se. Klart är att de trivs ihop.

”Näsa för mål”

– Han är väldigt smart. Han kommer in i rätt ytor, det såg man framför allt i förra matchen (mot Azerbajdzjan). Han är snabb, bra med bollen, bra på nästan allt, säger Gyökeres, som inlett säsongen hemma i Sporting med sju mål på fyra matcher i den portugisiska ligan.

Uppskattningen är ömsesidig.

Alexander Isak om Gyökeres:

– Viktor är mer fysiskt stark och snabb, men ändå bra med bollen för att vara en sådan spelartyp. Han är bra på att driva bollen, har näsa för mål, är en väldigt bra avslutare och på att positionera sig, säger Isak.

Sveriges Nations League-äventyr fortsätter med bortamatcher mot Slovakien och Estland i oktober.