Publicerad 2024-09-08 22.40

Full pott efter de inledande två matcherna – och stjärnorna levererar.

Fotbollslandslaget körde över Estland med 3–0 i Nations Leagues C-division.

Anfallsduon Viktor Gyökeres och Alexander Isak hade lika roligt som i Baku.

Då skickade Isak in två bollar, Gyökeres en i 3–1-segern mot Azerbajdzjan. Fyra dagar senare, hemma på Strawberry arena, var fördelningen omvänd.

– Jag tycker att den första halvleken var briljant. Vi spelade snabbt, vi spelade framåt, vi kom till lägen, säger förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson till Viaplay.

– Vi ska vara nöjda med de steg vi har tagit, fortsätter han.

Han tycks inte ha någon brådska med att hitta en någorlunda ordinarie startelva. Han lutar sig just nu mot en stomme spelare – som Viktor Johansson, Isak Hien, Yasin Ayari, Dejan Kulusevski, Isak och Gyökeres.

I övrigt blandar och ger han.

”Måste ge chansen”

– Jag tror det är viktigt att vi använder oss av hela laget, att vi ger spelare chanser och möjligheter. Vi letar fortfarande efter en hel del saker. Vi vill självklart vinna matcher, men samtidigt utveckla vårt spel. Man måste ge spelare chansen att prestera, säger ”JDT” till Viaplay.

Ludwig Augustinsson, Anthony Elanga, Mattias Svanberg och Linus Wahlqvist Egnell, startspelare i torsdags, fick lämna plats åt Gabriel Gudmundsson, Anton Salétros, Niclas Eliasson och Ken Sema.

Taktiskt gick landslaget från 4–4–2 i Baku till 3–5–2 i Solna, med Eliasson och Sema som wingbackar och Kulusevski i en mer central och fri roll bakom anfallarna Isak och Gyökeres.

Det var full fart framåt från start – efter den tysta minuten för nyligen avlidne Sven-Göran Eriksson – mängder med chanser och eleganta kombinationer.

En delikatess

Men bollen ska ju in i mål också. Först efter en halvtimma kom utdelningen. Gyökeres tog hand om en retur och dunkade in 1–0.

Tio minuter senare placerade Isak in 2–0 och sitt 14:e landslagsmål.

Och så den här delikatessen på ”Jordgubben”: Isaks läckra djupledsboll till Kulusevski, som via målvakten Karl Hein förlängde till Gyökeres som fick öppen kasse till sitt tionde mål i Blågult.

Proppen ur, jobbet var gjort. Offensivt. Sårbarheten bakåt finns kvar. Ett bättre lag än Estland hade straffat Sverige som bjöd på några frilägen.

Efter två omgångar toppar Sverige gruppen på sex poäng. Lika många har Slovakien. Mötet i Bratislava om en månad sätter landslaget på helt andra prov.