Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Synskadad springer halvmara – med hjälp av AI

Markus Botsjö/TT

Publicerad 05.59

Fatmir Seremeti i hemstaden Malmö.

För första gången ska en blind löpare springa ett längre lopp utan fysisk kontakt med ledsagare. Till hjälp har han en ny AI-teknik.

På lördag tar Fatmir Seremeti sig an Stockholm halvmarathon, utan att se.

– Det är fantastiskt att kunna springa själv, säger han.

När Fatmir Seremeti var 13 år drabbades han av grön starr och förlorade snabbt 80 procent av synen och det fortsatte försämras tills han bara kunde se ljus och mörker.

Han blev en av världens främsta goalballspelare och har representerat Sverige i tre Paralympics, med ett brons från Peking 2008 som främsta merit. I dag kombinerar han sin idrott med att jobba som föreläsare.

När han kontaktades av Google för att testa deras nya teknik var det en självklarhet att tacka ja.

– Dels är det en häftig grej att kunna bli den första blinda personen att gå i mål på ett halvmaraton utan fysisk kontakt med en ledsagare. Men också att få vara del av forskning som förhoppningsvis kan hjälpa andra synskadade, säger Fatmir Seremeti.

”Mäktig känsla”

Han har sprungit ett par marathon tidigare men med en ledsagare kopplad till sig i ett rep.

När han testade den nya utrustningen kunde han, för första gången på länge, springa en längre sträcka helt fri.

– Bara några minuter in så kände jag vilken mäktig känsla det var, säger han.

Testet är en del av forskningsprojektet ”Project Guideline” som Google står bakom. Fatmir bär ett par hörlurar och en telefon på bröstet med kameran riktad framåt. En ledsagare springer framför honom men utan någon fysisk kontakt.

Har ljudsignaler till hjälp

Med hjälp av en nyutvecklad AI kommer sedan ljudsignaler i hörlurarna beroende på om Fatmir börjar hamna för nära eller för långt i från löparen framför. Om han hamnar för långt åt höger eller vänster får han också en signal i respektive öra. Två andra löpare kommer springa bredvid under loppet för säkerhets skull.

Tekniken har testats förut men då har löparna behövt förhålla sig till en målad linje i marken. Stockholm halvmarathon blir det första stora testet för den här versionen av Guideline, berättar Google Sveriges kommunikationschef Andrea Lewis Åkerman.

– Det är lite nervöst. Det kommer bli svårt och det är ju jättemycket folk. Men jag måste bara komma in i det, slappna av och lita på tekniken. Jag hoppas att det inte blir allt för trångt ändå, säger Fatmir Seremeti och fortsätter:

– Jag hoppas den här tekniken kan byggas in i andra ”wearables” och till exempel hjälpa en att hitta saker i affären eller liknande. Jag ser inga begränsningar för det, säger han.