Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Superstjärnas besked: Avslutar karriären

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-09-05 17.41

Alex Morgan. Arkivbild.

Efter två VM-guld, ett OS-guld och 123 landslagsmål meddelar fotbollsstjärnan Alex Morgan att hon avslutar sin karriär.

Den 35-åriga amerikanskan berättar på sociala medier att hon är gravid med sitt andra barn.

– Beslutet var inte lätt, men i början av 2024 kände jag i hjärtat att det här är min sista säsong som jag kommer spela fotboll. Fotbollen har varit en del av mitt liv i 30 år. Det var min första stora kärlek, säger Alex Morgan i en video som hon publicerat i sociala medier.

En bit in i videon berättar Morgan även att hon väntar sitt andra barn. Våren 2020 blev hon och maken Servando Carrasco, tidigare fotbollsproffs, föräldrar till dottern Charlie.

”Oerhört stolt”

– Vi är superglada. För mig betyder familjen allt. Jag skulle aldrig ha nått så här långt utan min make och min familj, säger hon.

Morgan berättar att hon är stolt över hur hon bidragit till damfotbollens utveckling och att flickor nu kan drömma om att bli fotbollsproffs.

– Häromdagen sade Charlie till mig att hon vill bli en fotbollsspelare när hon blir stor. Det gjorde mig oerhört stolt. Inte för att jag så gärna önskar att hon blir en fotbollsspelare, utan för att det finns en väg för att bli fotbollsspelare nu för tiden som till och med en fyraåring kan se. Och det var vi som banade vägen, säger en rörd Alex Morgan.

Morgan har svarat för 123 mål på 224 landskamper för USA och tagit två VM-guld (2015, 2019) och ett OS-guld (2012). Med den målskörden är hon den femte främste målskytten genom tiderna i landslaget – en lista som toppas av Abby Wambach på 184 fullträffar. Förutom två korta sejourer i Lyon och Tottenham har hon spelat hela sin karriär i den amerikanska NWSL-ligan.

Inget OS i somras

Efter att ha kommit tillbaka från en fotskada i våras blev Morgan uttagen till USA:s träningslandskamper mot Sydkorea i början av juni, men hon ratades i OS-truppen av den nya förbundskaptenen Emma Hayes.

Hennes sista framträdande i landslaget blev därmed de 62 minuter Morgan fick spela mot Sydkorea den 4 juni. På söndag, natten mot måndag svensk tid, spelar hon sin sista match i karriären med klubblaget San Diego hemma mot North Carolina.

Rättat: I en tidigare version angavs fel år för OS-guldet.