Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

"Mondo" vann stjärnduellen – straff för Warholm

Duplantis knäckte Warholm – överlägsen i superduellen på 100 m

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-09-04 21.56

Armand Duplantis vann stjärnduellen på 100 meter mot Karsten Warholm på tiden 10,37.

Nu tvingas Warholm tävla i en svensk dräkt på Diamond League-galan under torsdagen.

Armand Duplantis har världsrekordet i stavhopp. Karsten Warholm har världsrekordet på 400 meter häck. Under onsdagskvällen möttes svensken och norrmannen på 100 meter i en uppmärksammad stjärnduell på Letzigrund-stadion i Zürich.

En duell som Duplantis gick segrande ur.

– Jag är uppumpad nu! Sluta lek med mig, sluta lek med mig, säger han i Aftonbladets sändning.

Warholm, som sprang i mål på 10,47, tog förlusten med ro:

– Jag får ge det till ”Mondo”. Han vann rättvist mot mig, det var ett bra lopp, säger han.

Tvingas tävla i svensk dräkt

Som straff tvingas nu Warholm att bära en svensk landslagsdräkt när han tävlar under torsdagen i sin riktiga gren på Diamond League-galan i Zürich. Något som, så klart, svider för en norrman.

– Se till att kolla i morgon för det här känns riktigt bra! Och det kommer att kännas ännu bättre i morgon. Den är nu din, säger Duplantis och räcker över dräkten till Warholm.

Att de båda skulle duellera har varit en snackis under en längre tid. Redan för ett par år sedan började ”Mondo” prata om att springa på 100 meter. Under ett gemensamt träningspass i Monaco skakade han sedan hand med Warholm om att en dag tävla.

– Karsten har fördel av att vara mer van vid startblock. Men efter OS, förutom de tävlingarna jag har varit med på, så har jag inte rört en stav. Jag har bara fokuserat på startblock, sade Duplantis inför tävlingen.

”Verkligen världsklass”

Warholm svarade:

– Jag hade inte skakat hans hand om jag inte trodde på mig själv. ”Mondo” är verkligen världsklass. Det är därför det här blir så kul. Jag ska ge honom allt jag har och jag vet att han kommer att göra detsamma, sade han.

Under tävlingen i Zürich gjorde de alltså verklighet av planerna. Båda gjorde entré på arenan likt inför en boxningsmatch och sedan tog Duplantis kommandot och sprang i mål först.

Tiden 10,37 hade räckt till ett silver om Duplantis hade ställt upp på årets SM. Under torsdagen återgår han, precis som Warholm, till det vanliga tävlandet på Diamond League-galan i Zürich.