Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Spelar final efter kontroversen: "Eget ansvar"

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-09-07 16.52

Jannik Sinner testades positivt för dopning men friades.

På söndag spelar han final i US Open – efter en tids infekterad debatt.

– Jag har svårt att tänka mig att han har kunnat zooma ut helt, säger experten Jonas Björkman.

Världsettan Sinner visade i mars upp ett positivt dopningstest vid två tillfällen. Sinners förklaring var att han hade fått i sig den förbjudna steroiden klostebol omedvetet via en massage från hans fysioterapeut som hade skadat sig i fingret. Förklaringen accepterades av tennisens internationella testningsorganisation ITIA som valde att fria italienaren för drygt två veckor sedan.

Den tidigare tennisspelaren Jonas Björkman – som är expertkommentator för Discovery+ under US Open – säger att det har varit blandade reaktioner i tennisvärlden på Sinner-fallet.

– Alla vill ha det så schysst som möjligt. Sen är det mer frågetecken kring varför Wada (antidopningsorganet) i vissa lägen ger stora straff och ibland lite mindre. Man får inte tillräcklig information kring vad som är skillnaderna.

”Måste få bättre information”

Även Novak Djokovic och Roger Federer har varit kritiska mot inkonsekvensen. Nick Kyrgios skrev på X att beslutet var ”löjligt”.

– Man måste få bättre information. Då blir det kanske inte så laddat heller. Alla känner väl att han förmodligen inte har gjort det själv. Men samtidigt har man fortfarande ett eget ansvar. Så oavsett om han har gjort misstaget så får det ju konsekvenser oftast, säger Björkman.

Sinner har sagt till AP att det har varit en tuff situation men att det har gått bättre och bättre för varje dag att kunna koncentrera sig på tennisen. Nu har 23-åringen tagit sig till final och kan vinna sin andra grand slam-titel.

– Jag har svårt att tänka mig att han har kunnat zooma ut helt. I hans fall är det nog rätt skönt att det äntligen blev offentligt. Annars går han och väntar och väntar. Nu kom han till ett läge där det blev offentligt och på något sätt tror jag att det kan ha varit skönt för honom att få det undanstökat, säger Björkman.

Fritz kan skriva historia

I söndagens final står den 26-årige amerikanen Taylor Fritz för motståndet. Det har gått 21 år sedan en amerikansk herrspelare senast vann en grand slam-titel. Nu hoppas Fritz bli den förste att vinna sedan Andy Roddick i US Open 2003.

Björkman ser framför sig en tuff final där världsettan Sinner är favorit mot tolfterankade Fritz.

– Men det kommer att bli jämnare än hur det ser ut på pappret, säger Björkman.