Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Sinner i tårar efter titeln: "Inte haft det lätt"

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2024-09-08 22.33

Jannik Sinner med US Open-pokalen.

Han kom till spel i US Open efter en friande dopningsdom som väckt stora reaktioner.

Men det är en väldigt sjuk släkting som fick Jannik Sinner att röras till tårar efter finalsegern på Flushing Meadows.

– Hon är en viktig person i mitt liv och jag tillägnar henne den här titeln, säger italienaren.

Jannik Sinner besegrade amerikanen Taylor Fritz med 3–0 i set.

Världsettan är näst intill ostoppbar på hardcourt – har efter finalsegern i US Open 35 segrar och bara två förluster på underlaget i år.

Italienaren vann också årets första grand slam-turnering på hardcourt, Australian Open, och ytterligare tre turneringar på just det underlaget.

Inför bland andra Taylor Swift, Elon Musk och Henrik Lundqvist vann 23-åringen första set mot Taylor Fritz med 6–3, andra set med 6–4 och det tredje setet med 7–5 efter två timmar och 14 minuters spel.

Breaket gav hopp

Hemmahoppet på Flushing Meadows utanför New York hade inför finalen bara tappat nio servegame i sina sex första matcher i turneringen och hoppades bli den förste amerikanen att vinna en grand slam-titel sedan Andy Roddick, som vann US Open 2003.

Men Fritz hade inte mycket att sätta emot Sinner, även om ett break i tredje set gav hemmapubliken hopp om en vändning i matchen. Men Sinner bröt tillbaka en stund senare och kunde sedan ta hem matchen och titeln genom 7–5 i tredje set.

– Det är speciellt som amerikan att spela US Open och jag är ledsen att jag inte lyckades ta hem titeln den här gången, säger Fritz i intervjun på arenan.

Friades från dopning

Jannik Sinner var inte alls säker på sin form inför turneringen, framför allt beroende på att det just före starten av US Open hamnade i en dopningsdebatt. Det kom fram att han testat positivt för den förbjudna steroiden klostebol, men friats. Förklaringen var att det var hans fysioterapeut som använt en salva för en skada och förde över den förbjudna substansen till Sinner genom massage.

Dopningsärendet ledde till en infekterad debatt som förstås påverkade världsettan. Av det skälet betydde förstås segern mycket för Sinner, som även varit orolig över sin sjuka släkting.

– Jag har inte haft det så lätt den senaste tiden, säger han i intervjun på arenan.

– Jag älskar tennis, men man måste tänka på sitt liv utanför. Jag tillägnar min aunt (faster/moster) den här titeln. Jag vet inte hur länge jag får ha henne kvar i mitt liv, hon är en viktig person för mig, säger han märkbart rörd.