Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Samuelssons nya liv: "Helt underbart"

Karl Sundström/TT

Publicerad 11.19

Sebastian Samuelsson laddar inför en ny skidskyttesäsong.

Mycket är sig likt – men en sak är väldigt annorlunda: han har blivit pappa för första gången.

– Allt har fungerat mycket bättre än vad jag hade räknat med, säger han.

Det var i maj som Samuelsson och sambon Linnéa Karlsson blev föräldrar till dottern Elsa. Fantastiskt, tycker 27-åringen.

– Det är svårt att veta innan hur saker och ting kommer att bli. Men det har varit helt underbart, säger Samuelsson.

Han fortsätter:

– Allt har fungerat mycket bättre än vad jag hade räknat med. Jag har kunnat träna bra. Jag hade ändå räknat med mer kompromisser, men det har jag inte riktigt känt av än. Så det har överraskat mig lite, det mesta har gått lite bättre än de utmaningar jag såg innan. Det har så klart varit utmaningar men det har löst sig på ett bra sätt.

”Tydligt att man avstår från något”

Samuelsson tränar nu på hög höjd i Font Romeu, Frankrike, inför säsongen. Han har stått över sommarens två tidigare läger för att vara hemma med sin dotter. Att bli pappa tror han kommer att göra gott för hans idrottande.

– Jag tror att jag känner att när jag väl är och tränar, vilket jag har kunnat göra på samma sätt som tidigare, så har det känts viktigt att ta till vara på tiden eftersom det är väldigt tydligt att man avstår från något annat, säger han.

Han beskriver känslan av att inte längre veta hur morgondagen kommer att se ut.

– För nu är det något annat som har högsta prioritet. Och det har nog gjort att jag har tagit vara på tiden på ett bättre sätt. När jag har varit på träning har jag velat göra så bra som möjligt för jag vet inte hur nästa dag ser ut.

Fokuserar på skyttet

Under sommarens träning lägger Samuelsson ett extra stort fokus på skyttet. Han känner att skidåkningen är tillräckligt bra för att kunna konkurrera om att vinna den totala världscupen.

– Men skyttebiten har varit det som har haltat efter. Så det har jag jobbat väldigt mycket med.

Det stora målet med den kommande säsongen är att vara med och fajtas om den totala världscupen. Det finaste du kan vinna som skidskytt, enligt Samuelsson.

– Jag har vunnit VM-guld, jag har vunnit medaljer på mästerskap, jag har vunnit i världscupen. Det känns naturligt att nästa mål är att vinna den totala världscupen. Det är klart att det är extremt svårt att göra det och det krävs att man presterar på hög nivå under lång tid. Men det är det som jag vill göra och känner att jag saknar, säger han.