Sportbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Rivalen om Duplantis: "Han är helt galen"

Lasse Mannheimer/TT

Anders Wallin/TT

Publicerad 2024-08-05 23.06

Det är bara att medge när någon annan är dig överlägsen.

Armand Duplantis rivaler, tillika stavhoppskompisar, kan bara buga inför mästaren.

– Ärligt talat, han är den bäste genom tiderna, han är galen, säger australiern Kurtis Marschall.

Marschall blev sexa i OS-finalen men fick ändå en kväll han sent ska glömma. Ett kokande Stade de France bubblade över när Armand ”Mondo” Duplantis toppade det redan säkrade guldet med att sätta nytt världsrekord, 6,25, på sista försöket.

Duplantis är både rival och nära vän till den 27-årige australiern.

– Han är galen. Och han är så cool. Trots att han är typ Sveriges kändaste person och måste ha munskydd eller keps på sig för att kunna gå ut så är han så otroligt lugn, säger Marschall.

Marschall visste om Duplantis plan inför OS-finalen. Att först gå för guld, sedan olympiskt rekord och slutligen världsrekordet. Han var också övertygad om att planen skulle gå i lås.

– Man såg hur högt över han var hela kvällen, det var bevis på att han skulle ta sig över 6,25. Och han har så mycket mer i sig, det är helt löjligt. Bara att få tävla samtidigt som honom är mer än jag någonsin hade kunnat önska.

Amerikanske silvermedaljören Sam Hendricks känner också Duplantis väl. Han minns när svensken, som kunde ha valt att tävla för USA, slog igenom.

– Han var inte som någon annan. Och han visste mer om mig och hur jag hoppade än jag visste. Han är den största stavhoppsnörden och det är därför hans sätt smittar av sig så mycket. Jag hatar att vi tappade honom till Sverige.