Sportbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

J-O om Truls status i Kina: "Otrolig respekt"

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 2024-08-04 17.45

J-O Waldner är så gott som odödlig i Kina, efter att ha dominerat världspingisen under flera år.

Nu tror bordtennislegendaren att Möregårdhs status i sportens ”Mecka” kommer att bli snarlik.

– Har du väl slagit en kines, så får de en otrolig respekt för dig, säger han.

Jan-Ove Waldner, eller ”Det evigt gröna trädet” som han också kallas, kan efter sina sex VM-guld och OS-guldet 1992 knappt gå på gatan i Kina utan att bli omsvärmad av bordtennisgalna fans.

Nu tror legendaren att även Truls Möregårdhs status i landet kommer att vara förändrad för all framtid.

– Hans status där har ju vuxit enormt. Jag menar, han slog ut världsettan. Det är liksom, det är ytterst sällan som kineser förlorar på ett OS. Det är ju bara jag, Erik Lindh, Jörgen Persson och nu Truls då som har slagit kineser i ett OS, så det är nästan bara svenskar som har slagit dem. Det här är ju en bomb i Kina också, säger han.

”Har respekten med sig”

OS-silverhjälten tog sig hela vägen till final, och pressade världsfyran Fan Zhendong rejält under söndagen. Och några dagar tidigare slog han sensationellt ut världsettan Wang Chuqin.

Waldner tror inte att det var sista gången som svensken rår på kineserna.

– Eftersom att han gör det på OS, när de är som mest svårslagna, så är det klart att han har respekten med sig. Har du väl slagit en kines, så får de en otrolig respekt för dig. Och det såg man ju, Fan Zhendong var ju riktigt spänd i början.

”På hans topp”

För 24 år sedan förlorade pingislegendaren OS-finalen mot Kong Linghui, så han vet precis hur Möregårdh känner sig.

– Får du en mikrofon upp i ansiktet precis när du har förlorat så är det klart att det är tungt. Men om du frågar honom nu, så skulle han vara supernöjd.

Då, år 2000, var ”J-O” i slutet av sin framgångsrika karriär. Men Möregårdh däremot är precis i inledningen av sin och har, enligt Waldner, många år i den absoluta världseliten framför sig.

– Det spelet han visar upp i finalen, jag vet inte om han kan så mycket bättre. Det här var ju nästan på hans topp. Jag tror att han kommer hålla till bland de fem bästa i världen de närmaste tio åren i alla fall.