Inhoppande Strandberg avgjorde sent

Publicerad 2016-07-14

Fotboll. IFK Göteborg avgjorde i den andra matchminuten.

AIK spräckte nollan med knappt två minuter kvar av matchen.

Det var skilda svenskprestationer i torsdagskvällens Europa League-kval.

– Vi får med oss ett resultat, oerhört viktigt att vi inte släppte in något mål, säger AIK:s tränare Rikard Norling i Viasat.

AIK kom inte upp i någon vidare nivå och fick slita för att få hål på skrällaget Europa FC från Gibraltar i den andra omgången i Europa League-kvalet och vann med 1-0.

Inlånade succéanfallaren Carlos Strandberg, som byttes in i 46:e matchminuten, blev stor matchhjälte när han nickade in matchens enda mål i den 89:e matchminuten.

– Det var ett väldigt viktigt mål, eftersom att vi spelade som vi gjorde, säger 20-åringen i Viasats sändning.

Stundtals hördes det burrop från läktarna på Friends Arena i Solna. Nästa vecka spelas returen i Gibraltar.

– Det blir någonting helt annat. En konstgräsplan, och det kommer blåsa. Vi måste göra en hundraprocentig insats, säger Rikard Norling.

Blåvita veteraner målade

IFK Göteborg var det svensklag som imponerade mest under torsdagskvällen efter 3-0 borta mot Piast Gliwice i södra Polen.

"Blåvitt" avgjorde matchen redan i den andra matchminuten när 30-årige lagkaptenen och mittbacken Mattias Bjärsmyr styrde in 1-0 efter en hörna. Anfallaren Tobias Hysén satte 2-0 i 35:e matchminuten.

34-årige Hysén byttes ut i den 80:e matchminuten. 20-årige ersättaren Gustav Engvall fastställde slutresultatet till 3-0 och laget har med sig en säker målmarginal hem till Göteborg.

Viktig kvittering för HäckenÂ

Om IFK hade en behaglig kväll i Polen så var det tvärtom för lokalkonkurrenten Häcken.

Hisingslaget, som fick en kvalplats i Europa League tack vare segern i svenska cupen, såg ut att gå mot en förlust hemma mot Cork sin första match i den andra kvalomgången.Â

Då klev formstarke anfallaren John Owoeri fram och kvitterade till 1-1 i den 83:e matchminuten. Den 29-årige nigerianens tredje mål på fem dagar sedan han gjort två i söndagens 4-2-seger mot Hammarby i allsvenskan.

Tjugo minuter tidigare hade Cork gjort 1-0 på straff efter en utvisning på Häcken-försvararen Baba Mensah.

Det blev däremot inga fler mål på Hisingen varken för Owoeri, ny från Åtvidaberg inför säsongen, eller någon annan. Matchen slutade 1-1 och det är bortamålsfördel för Cork inför returmatchen på Irland.

Returmatcherna spelas på torsdag i nästa vecka.

TT

Följ ämnen i artikeln