Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Norén på väg uppåt – trots tung avslutning

Daniel Kihlström/TT

Josefin Ulriksson/TT

Uppdaterad 2024-08-18 11.01 | Publicerad 2024-08-17 21.40

Alex Norén. Arkivbild.

Den tredje dagen av en golfturnering brukar kallas ”moving day”. Det är då spelare längre bak i startfältet har chansen att närma sig täten inför söndagens avslutande runda.

Den chansen tog Alex Norén under PGA-tourens första slutspelstävling på TPC Southwind i Memphis, Tennessee.

Redan under fredagen visade 42-åringen gryende form då han gick på 65 slag (fem under banans par).

På lördagen svarade Norén – som startade på hål 10 – för tre birdies på sina första nio hål. På andra halvan av rundan fortsatte han att storspela. Det blev två raka birdies på ettan och tvåan för att gå till fem slag under par för dagen och –7 totalt.

Viktiga poäng

Inte förrän på hål nummer sju kom dagens första plump i protokollet – där blev det en dubbelbogey för svensken, som dock reparerade skadan något genom att följa upp med en birdie.

Dessvärre för svensken blev det ytterligare en bogey på det avslutande hålet, och därmed gick han runt på tre under par för dagen, och är –5 totalt inför avgörandet. Lördagens resultat innebar att Norén klättrade tretton placeringar till en delad 20:e plats.

För stockholmaren är det extra viktigt att få en bra placering i Memphis. Endast topp 50 på Fedex Cup-rankningen efter helgen får spela nästa veckas slutspelstävling i Castle Rock, Colorado. Därifrån går sedan de 30 främsta vidare till tourfinalen på East Lake i Atlanta, Georgia. Inför den här veckan låg Norén på en 42:a plats.

Åberg gick på par

Världsfyran Ludvig Åberg – sexa på rankningen inför – fick inte i en enda birdieputt under sina första tio hål (startade också på hål 10). Det blev å andra sidan inte heller några plumpar i protokollet utan tio raka par.

Därefter kom dagens första bogey – men det följde 24-åringen upp med att direkt göra en eagle på hål nummer tre. Det blev sedan ytterligare en bogey för Åberg, som gick runt på par för dagen. Han ligger därmed kvar på –1 inför den sista dagen och befinner sig på en delad plats 45.

Leder gör japanen Hideki Matsuyama på totalt –17, fem slag före Nick Dunlap från USA.