Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Stjärnan missade EM-pallen – brons till Ridefelt

TT

Uppdaterad 18.04 | Publicerad 16.21

Orienteraren Tove Alexandersson - här i klubbdräkten under sommarens O-ringen – slutade fyra på EM:s medeldistans i Ungern. Arkivbild.

Det stämde inte alls för den svenska orienteringsstjärnan Tove Alexandersson på EM i Ungern. Alexandersson svarade för ett större misstag redan på den tredje kontrollen och slutade fyra när medeldistansen avgjordes under lördagen.

– Jag har sprungit riktigt dåligt hela vägen, jag har problem med riktningen på de flacka partierna. Jag känner att jag inte riktigt har tränat på den typen av orientering, säger Alexandersson i SVT:s sändning.

Med fjärdeplatsen var hon bästa svenska, men hon var dryga minuten efter norskan Andrine Benjaminsen på bronsplats och över fyra minuter efter guldmedaljören Simona Aebersold, Schweiz. Landsmaninnan Natalia Gemperle tog silvret.

I herrklassen blev det dock en svensk medalj. Albin Ridefelt sprang hem ett EM-brons.

– Jag kommer vara jätteglad och stolt om en liten stund, säger Ridefelt till SVT.

Anledningen till att glädjen kanske dröjer är att det kunde mycket väl ha blivit en ädlare valör. Ridefelt var länge snabbast i skogen, men sprang bort sig på slutet.

– Det är så snöpligt att det ska bli så på näst sista där, säger Ridefelt.

Han var en minut och fem sekunder efter norrmannen Eirik Langedal Breivik, som tog guldet 24 sekunder före landsmannen Kasper Fosser.

På söndag avgörs långdistansen.