Bajen starkast i ännu ett derby

Publicerad 2016-04-19

Fotboll. Fortfarande etta i Sverige - men inte bäst i Stockholm.

Djurgården behåller serieledningen i allsvenskan, trots 1-3-förlusten i derbyt mot Hammarby.

Djurgården kom till årets första Stockholmsderby med tre raka trepoängare i ryggen. Men också med ett derbyfacit som de senaste åren har varit enastående dystert - inte en seger sedan i september 2011.

Hammarby har samtidigt ett strålande derbyfacit de senaste åren och har tidigare i år slagit både Djurgården och AIK i svenska cupen.

Tisdagens derby förstärkte båda lagens statistik ytterligare.

– Jag är väldigt glad att vi lyckas vinna, vi gör en bra prestation igen. Vi har tre väldigt bra prestationer på sistone, sade Hammarbys tränare Nanne Bergstrand.

Djurgårdens tränare Pelle Olsson satt bredvid och får fortsätta vänta på sin första seger i ett Stockholmsderby.

– Det finns en enkel idrottspsykologisk regel. Om en sak händer så är det risk att det händer igen, sade han och menade att mycket av förhandssnacket har handlat om den mörka sviten.

– Det är klart att det stampas in, men framförallt är det tvärtom för motståndaren.

Alexssander Medeiros de Azeredo - eller Alex, som det kort och gott står på tröjan - var mannen som i första hand gjorde kvällen sur för Olsson och alla djurgårdare.

Brassen slog till för första gången i tolfte minuten. Vänsterbacken Fredrik Torsteinbø stötte fram längs kanten och via Erik Israelsson nådde bollen till slut Alex. Skottet satt behärskat intill Kenneth Høies högra stolpe och gav Hammarby 1-0 på matchens första målchans.

Johnson nätade igen

Djurgården var trögstartat utan skadade lagkaptenen och mittfältaren Kevin Walker. Efter baklängesmålet blev det bättre. Allsvenske skyttekungen Sam Johnson hann bränna ett bra läge, men tog tillvara på nästa chans. Daniel Berntsens fina vänsterfot slog en hörna, målvakten Ögmundur Kristinsson kom helt fel när han skulle boxa undan bollen - som i stället hamnade på Johnsons högerfot. Då fanns skärpan hos liberianen. Volleyavslutet var Johnsons femte mål för säsongen och betydde 1-1 i 25:e minuten.

Det var en match med mer intensitet än kvalitet och målchanserna var lätträknade. Men det var Djurgården som oroade mest i första halvlek och såg ut att vara närmast ett ledningsmål.

Då slog Alex till igen i 41:a minuten.

Än en gång var det Torsteinbø som kom fram på kanten, än en gång hamnade bollen framför fötterna på brasseanfallaren. Alex och Hammarbys andra avslut i matchen var inte märkvärdigt, men det var å andra sidan inte Høies målvaktsingripande heller - och norrmannen lyckades fumla in 2-1 för ett ruggigt effektivt Bajen.

Israelsson tog andra chansen

I andra halvleken var det i stället Erik Israelsson som fick Hammarbys målchanser. Efter att först ha bränt ett friläge rakt på Høie kom revanschen i 62:a minuten. Israelsson tog vara på en stolpretur efter Arnór Smárasons inlägg och dunkade in 3-1.

Ett tandlöst Djurgården hade samtidigt bara ett avslut på mål under hela matchen, och flertalet av de 24 900 åskådarna fick lämna Tele2 Arena besvikna. Men Djurgården behåller ändå förstaplatsen tack vare bättre målskillnad än IFK Norrköping och Jönköpings Södra. Hammarby är ny femma och bara två poäng bakom efter lagets andra raka seger.

– Starkt att hitta rätt nivå på de här derbymatcherna, det måste jag säga att spelarna gör på ett väldigt bra sätt, sade Nanne Bergstrand.

– De här derbymatcherna är mer än tre poäng för supportrarna, men för oss i laget är det inte mer.