Dagens namn: Erling, Jarl

Grekisk superskräll – ett dygn efter tragedin

Publicerad 2024-10-10 21.19

Den brittisk-grekiske fotbollsspelaren George Baldock hittades död i en utomhuspool.

Ett dygn senare hedrades han på Wembley där Grekland stod för en sensationell skräll och besegrade England med 2–1.

– Vi gav allt för honom, säger matchvinnaren Vangelis Pavlidis.

Det var under onsdagen som den statliga grekiska nyhetsbyrån ANA rapporterade att Baldock hade hittats död i en pool i sitt hem i Atenförorten Glyfada. Ett dödsfall som har chockat fotbollsvärlden.

I ett gemensamt uttalande sade de grekiska landslagsspelarna, enligt BBC:

”Det är omöjligt att tro att vår käre vän och lagkamrat George inte längre finns här med oss. Vår smärta är obeskrivlig.”

Baldock föddes i England men har grekiska rötter och spelade därför för Greklands landslag. Och på torsdagen – bara ett dygn efter dödsfallet – möttes nationerna i Nations League på Wembley. En match som Grekland inte ville spela. Det grekiska fotbollsförbundet försökte få matchen flyttad men Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) gick inte med på det eftersom det inte fanns plats i kalendern, enligt BBC. Spelarna ska ha varit ”förkrossade” och knappt kunnat sova något efter det tragiska dödsfallet.

Avgjorde på tilläggstid

Väl på Wembley inleddes matchen med en tyst minut och båda lagen spelade dessutom i sorgband. Inför matchen höll de grekiska spelarna upp Baldocks tröja med nummer två på ryggen.

Sedan bjöd de på en superskräll

Gästerna tog ledningen med 1–0 efter ett mål i början av andra halvlek från Vangelis Pavlidis. Efter målet samlades spelarna och lyfte upp Baldocks tröja mot Londonhimlen.

Samme Pavlidis såg senare ut att göra 2–0, men målet blev bortdömt för offside. Med två minuter kvar av ordinarie tid dundrade i stället Jude Bellingham in 1–1.

Matchens sista mål? Inte.

För Pavlidis skulle få det sista ordet. På tilläggstid satte han 2–1 till Grekland. En sensationell seger för Grekland som aldrig tidigare hade besegrat England eller gjort mål på Wembley.

– Vi har tänkt mycket på honom sedan vi fick reda på det i går. Det är en svår tid för oss eftersom George var en del av laget, säger Pavlidis till AFP.