Isak bakom ny AIK-seger

Uppdaterad 2019-07-08 | Publicerad 2016-10-16

Fotboll. Östersund hade bollen - men ingen Alexander Isak.

Den 17-årige anfallaren visade vägen när AIK höll gulddrömmarna vid liv via 2-0 på Friends Arena.

– Vi flyttar fram positionerna, i alla fall i förhållande till Norrköping, säger tränaren Rikard Norling.

Tack vare segern mot Östersund tog sig AIK förbi Norrköping upp till andra plats i fotbollsallsvenskan - men det är fortfarande sju poäng upp till Malmö med fyra omgångar kvar.

– De vinner borta mot Norrköping. Det gör man inte om man inte är bra. Men vi måste fortsätta om de skulle springa in i någon prestationsvägg, säger Rikard Norling.

AIK kom till mötet med Östersund med åtta allsvenska matcher i följd utan förlust, varav sex segrar.

Laget flög in i landslagsuppehållet med 6-0 mot toppkonkurrenten Norrköping och kom ut ur det med självförtroendet i behåll.

Det gällde inte minst 17-årige anfallaren Alexander Isak som gjorde fyra mål på tre matcher före tvåveckorspausen. I omstarten tog det knappt tio minuter innan nästa fullträff kom - den nionde för säsongen. Johan Blomberg hittade ut till Chinedu Obasi på högerkanten och Isak mötte inlägget högt över försvararna.

Östersunds målvaktslån Hampus Nilsson reflexräddade men returen hamnade framför den unge anfallarens fötter, 1-0.

Spetsigt AIK

Östersund hade mycket boll och Curtis Edwards var finurlig - men AIK, allsvenskans enda lag som inte förlorat på hemmaplan den här säsongen, var spetsigare.

Isak sprang till sig ytterligare ett jätteläge men avslutade rakt i bröstet på Nilsson och finländske landslagsbacken Sauli Väisänen hade en hörnnick som rensades undan på mållinjen.

Det var bilden av den första halvtimmen. Därefter var det som om Östersunds bollinnehav sög musten ur hemmalaget. AIK blev passivt och förmådde inte ta sig förbi den höga pressen. Bollen fastnade under allt längre perioder på den svartgula planhalvan och Östersund kröp allt närmare Patrik Carlgren i AIK-målet.

Träffade ribban

Ken Sema skickade i väg ett mäktigt skott som strök Carlgrens ribba och kombinationerna inne i AIK:s straffområde blev fler. Osande farligt blev det dock inte.

– Vi är inte hundraprocentigt nöjda. Vi ville ha ut mer av matchen. Vi är inte tillräckligt vassa när vi vinner bollen. Men vi tar tre poäng och håller nollan, säger Norling.

Halvvägs in i andra halvlek skaffade sig hemmalaget andrum via ett par hörnor och inbytte Haukur Haukssons löpningar längs vänsterkanten. I den 72:a minuten borde Isak ha dödat matchen men det hundraprocentiga friläget slutade med en lyftning i ribban.

I stället avgjorde Obasi tio minuter senare - med viss hjälp av Nilsson. Skottet var hårt men kom från långt håll och borde inte ha passerat Östersundsmålvakten.

Strax före 2-0-målet lämnade Isak matchen, till synes med en smärtande lårmuskel.

– Jag hoppas att det inte ska vara någon fara. Han låg i alla fall inte på britsen när jag kom in i omklädningsrummet. Han svarade på sms, säger Norling.