OS-experten hoppas att silverförbannelsen bryts

Josefin Ulriksson/TT

Publicerad 2024-07-22 15.26

Fyra gånger har Sverige varit framme i OS-final i handboll. Lika många gånger har det slutat med silver. Kanske är det dags att bryta silverförbannelsen i Paris?

– Det är absolut inte omöjligt, säger Kim Andersson, en av Max handbollsexperter under OS.

Kim Andersson var en av de stora stjärnorna när Sverige tog OS-silver i London 2012 – svenska handbollsherrarnas första OS-medalj sedan ”Bengan Boys”, när Sverige med Bengt ”Bengan” Johansson som förbundskapten spelade tre raka OS-finaler 1992–2000.

När Andersson nu förbereder sig för OS i Paris är det i en för honom ny roll – som tv-expert.

– Detta är ett nytt kapitel i mitt liv, att sitta vid sidan och försöka prata till folket om handbollen. Om jag inte är lika nervös så nästan i alla fall för den uppgiften. Men det ska bli oerhört kul.

”En spännande cocktail”

Han tror att både de svenska damerna och herrarna har chans att slåss om OS-medaljer i Paris.

– Tittar man på de senaste mästerskapen så ser jag inte varför man inte kan kalla Sverige favorit eller kandidat till att ta OS-medalj, på både dam- och herrsidan. Det är många unga som kommer upp nu som tagit plats i Europahandbollen, som är i bra lag och fått rutin, och ihop med dem som varit med lite längre blir det en spännande cocktail vi har där.

Silverförbannelsen, är det i år den bryts?

– Det är absolut inte omöjligt. Det är inte mycket som skiljer lagen i toppen åt. Varje gång det inte gått vägen för Sverige har det varit små marginaler, så jag hoppas innerligt att det är i år, det hade varit fantastiskt kul om Sverige får ta det där efterlängtade OS-guldet.

Varnar för Norge

Det finns dock flera starka guldkandidater. På damsidan lyfter Andersson grannländerna Norge och Danmark – och på herrsidan blir regerande olympiska mästaren tuff.

– Tittar vi på damsidan är Norge oerhört starka. Danmark har seglat upp, och Sverige är en av kandidaterna. De tre tillsammans med Ungern som gjorde det bra i kvalet, säger Andersson och fortsätter:

– På herrsidan finns Danmark, och Frankrike med ett hemmamästerskap. Det är klart att de är tunga, dessutom på hemmaplan med fansen i ryggen. Men jag menar, Sverige, och Norge ska man väl inte heller räkna ut, det kommer absolut finnas chanser för Sverige.