Bronshjälten Babulfath kunde ha bytt landslag

Daniel Kihlström/TT

Niklas Svahn/TT

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 06.45

Tara Babulfath firade sin bronsmedalj i judo på Sweden Arena under lördagskvällen.

Sverige har tagit sin första OS-medalj i Paris, men den kunde lika gärna ha gått till Förenade arabemiraten.

Bronsmedaljören Tara Babulfath funderade på att byta landslag.

– Jag förstår att Tara inte hade någon tillit till Svenska judoförbundet, så som hon hade blivit behandlad, säger ordförande Kristiina Pekkola.

Under lördagen tog 18-åriga Tara Babulfath OS-brons i 48-kilosklassen, men allt kunde ha sett annorlunda ut. Efter att Babulfath inte blivit uttagen i landslaget under en längre tid övervägde svenskan förra vintern att byta till Förenade arabemiratens landslag.

Den unga judokan och mamma Ida Babulfath åkte till landet i Mellanöstern för att fixa alltifrån pass till bankkonto.

– Jag är så glad att Taras pappa Mohammad uppvaktade mig i februari 2023. För jag var inte insatt i den här konflikten, säger Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska judoförbundet till TT.

Nya tränaren avgörande

Hon säger att hon bokade in ett möte med Tara Babulfath och den nya tränaren Jane Bridge så fort förbundsordförande Pekkola hört båda versioner av konflikten.

– Jag förstår att Tara inte hade någon tillit till Svenska judoförbundet, så som hon hade blivit behandlad.

I mars 2023 slutade den tidigare förbundskaptenen.

– Då var det så mycket enklare att skapa ett team för Tara. Så att hon har personer med kompetens för hennes viktklass, säger Pekkola.

Brittiskan Jane Bridge – som tog VM-guld 1980 i just 48-kilosklassen – blev en del av övertalningskampanjen.

– När jag visste att jag skulle få jobbet och kollade på det senaste svenska resultaten, så såg jag det här namnet ”Tara Babulfath”, som hade tagit medalj på kadett-VM. Och så såg jag henne ingenstans på det här landslagslägret. Så jag frågade ”Var är hon?”. Då sade de: ”Hon ska till Förenade arabemiraten, tänk inte på henne”, säger Bridge efter OS-bronset i Paris.

”Jag älskar Sverige”

Det ledde till att Bridge ställde ett ultimatum.

– Till slut tackade jag ja till jobbet under förutsättning att jag fick bli hennes tränare. Så ordföranden (i judoförbundet) lovade det, säger brittiskan.

Tara Babulfath ville själv inte prata om konflikten efter sitt succéartade brons, som är den första svenska judomedaljen i historien på ett OS.

– Jag har alltid velat tävla för Sverige, jag är född där och jag älskar Sverige. Jag är glad att få bära svenska flaggan på mig.