Hjälten om firandet: "Stolt att vara turk"

Clara Nyblom/TT

Publicerad 2024-07-03 08.52

Merih Demiral firar med gesten för "Grå vargarna" efter sitt andra mål i matchen mot Österrike.

Turkiets hjälte i EM-åttondelsfinalen mot Österrike, Merih Demiral, firade sin andra fullträff i matchen med att göra en gest som kan kopplas till högerextrema Grå vargarna.

– För mig handlar gesten om min turkiska härkomst, säger 26-åringen på en presskonferens.

Demiral utreds nu av Uefa.

Merih Demiral gjorde båda Turkiets mål 2–1-segern i åttondelsfinalen mot Österrike. Efter sitt andra mål knäppte mittbacken ihop tummen, långfingret och ringfingret, samtidigt som han pekade med lillfingret och pekfingret uppåt – en gest som ofta associeras med Grå vargarna.

Under onsdagsförmiddagen bekräftar Uefa att en utredning inletts efter ”påstått olämpligt beteende” av Demiral.

Stolt och glad

Demiral har fått hård kritik för sitt firande, bland annat skriver den tyska tidningen Bild att det är en skandal. På sociala medieplattformen X har Demiral publicerat en bild på firandet med texten:

”Lycklig är den som säger att han är turk”.

På presskonferensen efter matchen berättade al-Ahli-spelaren att det inte fanns något speciellt budskap med gesten.

– Jag är väldigt glad över att göra två mål. Jag hade ett firande i åtanke, och det är vad jag gjorde. Den har att göra med den turkiska identiteten, för jag är väldigt stolt över att vara turk, och jag kände det till fullo efter det andra målet, säger Demiral och fortsätter:

– Så då gjorde jag den där gesten. Jag är väldigt glad över att jag gjorde det, och alla våra fans och supportrar är stolta över oss. Jag såg folk på läktaren som gjorde den gesten så det påminde mig om att jag också hade det i åtanke, så jag är glad att jag gjorde det.

Förbjuden i Österrike

Grå vargarna beskrivs som en högerextrem, islamistisk organisation och har anklagats för terrorism och mord, både i Turkiet och i Europa. Gesten är förbjuden i Frankrike och Österrike. De sistnämnda stod alltså för motståndet i matchen.