Målgest blir storpolitik – Erdogan till Berlin

TT

Publicerad 2024-07-04 07.46

Merih Demiral firade sitt andra mål med att göra en gest som anses vara en symbol för Grå vargarna.

Den turkiska mittbacken Merih Demirals målgest under fotbolls-EM i Tyskland har blivit en storpolitisk fråga.

Länderna har kallat till sig ambassadörer för möten och på lördagens kvartsfinal mot Nederländerna kommer Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sitta på läktaren.

Den turkiske mittbacken gjorde en gest med händerna efter sitt andra mål i Turkiets 2–1-seger mot Österrike i åttondelsfinalen i EM – en gest som anses vara kopplad till framför allt den högerextrema organisationen Grå vargarna.

Det fick Tysklands inrikesminister, Nancy Faeser, att reagera kraftfullt. På X skriver hon att EM inte ska vara en plattform för rasism.

”Symbolerna för turkiska högerextremister har ingen plats på våra arenor. Att använda fotbolls-EM som en plattform för rasism är helt oacceptabelt”, skriver hon.

Turkiet svarade på Faesers uttalande genom att kalla upp den tyska ambassadören i Ankara på ett möte, skriver AFP.

”De reaktioner som de tyska myndigheterna visat till Demiral är i sig främlingsfientlighet”, skriver Turkiets utrikesministerium i ett uttalande.

Tyskland har å sin sida kallat den turkiska ambassadören i Berlin för ett möte under torsdagsmorgonen, rapporterar AFP.

Kort senare meddelades det att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer till Berlin på lördag för att bevittna kvartsfinalen mot Nederländerna på Olympiastadion.

Uefa har meddelat att man utreder Demiral.