Nederländerna till semi efter rysare: "Strid"

Nederländerna firar Stefan de Vrijs kvittering mot Turkiet.

Nederländerna är klara för semifinal efter att de vände och vann mot Turkiet.

Matchen slutade 2–1.

– Det var en riktig strid i dag, säger målskytten Stefan de Vrij efter matchen.

Turkiet hade länge en 1–0-ledning, efter att de slog till i 35:e minuten när Samet Akaydin nickade in Arda Gülers inlägg.

Men i andra halvlek kunde Nederländerna vända på matchen. 1–1-målet kom i 70:e minuten när en omarkerad de Vrij kunde nicka in Memphis Depays inlägg.

2–1 kom drygt fem minuter senare. Målet såg först ut att tillhöra Cody Gakpo, men bedömdes senare vara ett självmål av Mert Müldür.

”Visade verkligen hjärta”

I slutminuterna låg Turkiet på ordentligt för en kvittering, och var nära ett mål vid flera tillfällen med farliga chanser. Nederländerna kunde trots allt stå emot den turkiska forceringen.

– Spelarna visade verkligen hjärta. Vi tvingades lida, men det resulterade till sist i en stor framgång, säger den nederländske förbundskaptenen Ronald Koeman.

Skandalomsusade Turkiet är därmed ute ur EM.

Uttåget ur EM var inte det enda tråkiga för Turkiet i matchen. I slutskedet av matchen skadades Samet Akaydin svårt efter en duell med Micky van de Ven.

1–0-målskytten var i tårar och vred sig i smärta när han fick hjälp av lagläkarna, och behövde sedan bäras av på bår.

Kontroversiell ”varggest”

Lagkaptenen Hakan Calhanoglu var självkritisk efter förlusten.

– Vi inledde inte andra halvlek särskilt bra och hamnade på efterkälken. Efter deras andra mål började vi slå långbollar. Sådant händer. Det är ärofyllt att ha tagit sig så här långt.

På plats på läktaren fanns Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, och under sin nationalsång gjorde tusentals turkiska supportrar den kontroversiella ”varggesten” - gesten som låg bakom mittbacken Merih Demirals avstängning.

I semifinal ställs Nederländerna mot England, som tidigare under lördagen vann sin kvartsfinal mot Schweiz.