Stängs av för "varggesten" – ilska i Turkiet

TT

Publicerad 2024-07-05 12.47

Merih Demiral gjorde den så kallade "varggesten" efter sitt matchavgörande andra mål i EM-åttondelsfinalen mot Österrike.

Merih Demiral stängs av i två matcher efter att ha gjort den kontroversiella ”varggesten” under fotbolls-EM i Tyskland.

Mittbacken missar därmed Turkiets kvartsfinal mot Nederländerna i Berlin – ett möte som ses som en högriskmatch av polisen.

Avstängningen kritiseras av turkiska regeringspolitiker.

Det var efter Merih Demirals andra mål mot Österrike i tisdagens 2–1-seger i åttondelsfinalen som han formade sina fingrar i gest som har koppling till Grå vargarna, en turkisk högerextrem rörelse med en blodig historia.

Nu har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) meddelat att Demiral stängs av i två matcher, han missar därmed till att börja med Turkiets kvartsfinal mot Nederländerna i Berlin på lördag. Går Turkiet vidare missar han även semifinalen mot England eller Schweiz nästa vecka.

Både Turkiets vice-president Cevdet Yilmaz och idrottsminister Osman Askin Bak riktar kritik mot avstängningen.

– Fotbollens glädje och skönhet bör inte överskuggas av politiska beslut, säger Yilmaz.

”Vi fördömer Uefas orättvisa och fördomsfulla beslut, vilket inte bär någon juridisk grund utan som vi menar är rent politiskt”, skriver Bak på X.

President Erdogan på läktaren

Målgesten har redan tidigare lett till storpolitik. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer att sitta på Olympiastadions läktare på lördag.

Demiral sade efter åttondelsfinalen att gesten enbart handlade om hans turkiska härkomst, men Tysklands inrikesminister Nancy Faeser reagerade kraftfullt. På X skrev hon att EM inte ska vara en plattform för rasism.

Turkiets utrikesdepartement svarade med ett uttalande att ”de reaktioner som de tyska myndigheterna visat till Demiral är i sig främlingsfientlighet”.

”Varggesten” är kontroversiell även i Turkiet och kopplas till en ”viss typ av radikal turkisk nationalism”, uppgav Turkietkännaren Ekim Gaglar tidigare i veckan för TT.

Den ultranationalistiska rörelsen har en blodig historia och en central organisation är högerextrema Grå vargarna, som låg bakom mord på politiska motståndare under framför allt 1970-talet.

– De som ser sig exkluderade och har blivit utsatta av den här formen av nationalism och också minns historien när rörelserna kopplade till den här traditionen dödade oliktänkande tycker att den här gesten är kontroversiell, sade Ekim Caglar.

En högriskmatch

Rörelsen rymmer flera politiska partier, men det mest etablerade är MHP (Nationella handlingspartiet), som är ett stödparti till Erdogans regeringsparti AKP.

Runt tre miljoner med turkisk härkomst bor i Tyskland och landslaget har haft stort stöd på EM-läktarna. Kvartsfinalmötet med Nederländerna i den tyska huvudstaden ses som en högriskmatch av Berlinpolisen.