Klart: Cas friar Sveriges olympiska kommitté

TT

Publicerad 2024-07-26 17.15

Löparen Yolanda Ngarambe var en av sex svenska idrottare som gick till Idrottens skiljedomstol (Cas), för att få tävla i OS i Paris.

Sverige har rätt att ha sina egna uttagningskriterier till OS.

Det slår Cas, idrottens skiljedomstol, fast i en dom som friar Sveriges olympiska kommitté (SOK) i ett mål mot sex svenska idrottare, rapporterar Radiosporten.

”Vi förstår självklart att en idrottare blir besviken när man inte når sitt mål, i detta fall OS i Paris. Men vi har hela tiden varit övertygade om att vi tagit ut den svenska OS-truppen enligt gällande regler, oavsett om det gäller IOK:s charter, internationella förbundens kvalregler eller SOK:s stadgar eller uttagningsregler”, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson i ett pressmeddelande.

Sex svenska idrottare gick gemensamt till Cas mot SOK, efter att de klarat de internationella kvalgränserna för att få tävla i OS i Paris – men inte nått upp till SOK:s krav som säger att man antingen ska ha chans på en topp-tolv-placering, eller bli uttagen på det så kallade framtidskriteriet.

Enligt Cas har Sverige rätt att ha egna kriterier.

Det var seglaren Emil Bengtson som drog igång processen och han fick, enligt bland annat Aftonbladet, med sig friidrottarna Yolanda Ngarambe, Sara Lennman, Leo Magnusson, Simon Sundström och Rebecka Hallerth.

Tidigare har det rapporterats att de sex idrottarna har samlat ihop nästan 400 000 kronor, enligt Sportbladet. Samma sajt skriver också att bara kostnaden för att driva saken till Cas landade på 290 000 kronor.

Leo Magnusson har tidigare uttalat sig om kostnaden, som kan stiga till det dubbla vid förlust i rättegången.

– Vad vi förstått kan det bli dubbla summan, omkring 580 000 svenska kronor, om vi förlorar. Men SOK har meddelat att deras advokatbyrå sköter de här fallet ”pro bono”, så det slipper vi, sade hinderlöparen Leo Magnusson till Sportbladet tidigare i veckan.