Tipsen: Så lyckas du med grillningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-09

Skippa engångsgrillen.

Och vänta tills glödbädden är askgrå.

Här är kocken Jonas Borsséns tips hur du lyckas vid grillen.

Kan grillen Kocken Jonas Borsséns har specialiserat sig på grillning, barbeque och chilipeppar. ”Jag gillar livfulla smaker i maten”, säger han.

Sommar – då älskar vi att grilla. Men att lyckas med köttet vid grillen är inte alltid så lätt.

– Det viktigaste är att grilla över en glödbädd som är askgrå, det ska se ut som en grå raggsocka. Prova om du kan hålla handen strax över gallret, måste du ta bort den efter bara någon sekund har du en het och bra grillbädd, säger kocken Jonas Borssén.

När det kommer till grill bör du välja med omsorg.

Jonas Borssén tycker att kolgrillen är det absolut bästa alternativet.

– Maten får en god smak av kolen eller briketterna, en sådan smak får du aldrig på exempelvis en gasolgrill.

Och engångsgrillar då?

– De är mer ett nödvändigt ont. Nej, jag tycker hellre att man ska satsa på en picknickgrill som man kan ha kol i. Man behöver inte köpa så många engångsgrillar för att komma upp i samma summa som en picknickgrill kostar.

Undvik också att tända grillen med tändvätska eftersom det kan vara farligt för både hälsa och miljö.

– Använd hellre paraffinkulor eller elektrisk tändare.

Var ska gallret placeras för bästa effekt?

– Gallret reglerar hur hett du vill ha det. Nära glödbädden där det är riktigt varmt passar det bra att sätta gallret om man grillar små portionsbitar eller spett. Lite längre upp, motsvarande mediumvärmen på spisen, är det bra att ha gallret om man grillar tjockare bitar som måste ligga på längre. Exempelvis kycklingklubbor, korvar eller grönsaker.

I dag kan du köpa boken Grillmat med Aftonbladet. I boken får du tips på godaste grillmaten från flera av landets mest välkända kockar.

Boken finns att köpa med tidningen eller här i Aftonbladets shop.

Johanna Granevik