Tupac fick liv igen under festivalen

Jag tyckte en gång att jag såg Tupac Shakur på en gata i Frankrike.

Då hade han varit död i två år.

I söndags natt återuppstod rapparen i form av ett 3D-hologram på musikfestivalen Coachella.

Jag har sett klippet på Youtube. Man baxnar. Det är ju Tupac som släntrar av och an på scenen och framför några av sina största hits.

Hans tatuerade överkropp, hans tunga guldkors runt halsen, hans nedhasade jeans, hans gula Timberlands.

”What’s up Coachella” ropar han till de 100 000 skrikande fansen

i publiken innan han får sällskap av gamle vännen Snoop Dogg.

Det hela är mycket bisarrt. Dead man walking. And talking! Så nära ett ­spöke man kan komma.

7 september 1996 är Tupac Shakur 25 år gammal och på toppen av sin karriär. Han sitter i en BMW på väg till en spelning på en nattklubb i Las Vegas när han skjuts fyra gånger ­genom bilfönstret. Sju dagar senare avlider han av skadorna.

Det ouppklarade mordet skapade ett öppet sår i musikhistorien och återupplivningsförsöket i söndags blev därför en känslosam historia för många av rapparens fans. ”Jag grät när jag såg Tupac” twittrade till ­exempel Katy Perry från konserten.

Att uppträda postumt är annars inget nytt. Minns när sångerskan­ ­Natalie Cole gjorde en duett med sin framlidne far Nat King Cole på storbildskärm i bakgrunden. Eller när Lauryn Hill fick en hit med ”Turn your lights down low” tillsammans med Bob Marley 1999, 18 år efter hans död.

Med Tupac togs steget längre. ­Mycket längre. Det handlade givetvis om avancerad videoteknologi. Inspelat livematerial från en konsert från 1996 tillsammans med en illusionsteknik kallad Pepper’s ghost. Hologramet tog fyra månader att tillverka och ska ha kostat upp emot tio miljoner dollar.

Resultatet blev enormt verklighetstroget och även om de flesta ­fansen rördes till tårar ansåg många att framträdandet var både osmakligt och respektlöst.

Någon självutnämnd lustigkurre har dessutom startat ett Twitterkonto för ”Hologram Tupac”, som nu har nästan 4 000 följare.

Jag kommer att tänka på åttiotalsklassikern ”Ghost”. När Demi ­Moore får röra vid ­Patrick Swayze en sista gång, trots att han är död.

Tupac var en av de ­artister som tonsatte mina tonårsår. Jag ­lyssnar fortfarande på hans musik.

I söndags fick han liv igen, om än genom en bisarr hologramversion.

Det man slås av är att tekniken är skrämmande. Och helt fantastisk.

Följ ämnen i artikeln