Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Besök i Burma ska ge klirr i kassan

Sveriges export minskar.

Därför åker handelsman Reinfeldt på blixtturné till andra sidan jordklotet.

I eftermiddag lyfte regeringsplanet med Fredrik Reinfeldt ombord. I natt landar han i Burma, ett land som EU hävde sanktionerna mot så sent som i april i år. I övermorgon fortsätter resan till Indonesien.

Blixtturnén till Sydostasien har, vid sidan av intresset för fortsatt demokratisk utveckling i Burma, ekonomiska orsaker.

Sverige är ett av världens mest handelsberoende länder. Värdet av den svenska exporten uppgår till 50 procent av BNP. Den är grunden till välståndet och därför tillhör Sverige till de mest högljudda försvararna av frihandel.

Men nu viker exporten. Inte mycket, men dock. Under årets första åtta månader sjönk värdet på utlandsförsäljningen med drygt åtta miljarder kronor jämfört med året innan. Det var visserligen bara en minskning med en procent men även små vinkar bör tas på stort allvar.

Därför kastar de sig över Burma

Målat med mycket breda penseldrag ser läget ut så här. Sju av Sveriges viktigaste exportländer ligger i EU. Av de femton viktigaste exportmarknaderna är tio EU-medlemmar.

Med enstaka undantag är ekonomin i EU-länderna, för att uttrycka sig försiktigt, ansträngd. Stora budgetunderskott bekämpas med drakoniska nerdragningar av de statliga utgifterna. Det drabbar svensk export som i hög grad består av telekom, maskiner och stål, alltså dyra investeringsvaror.

Därför kastar inte bara Fredrik Reinfeldt, utan framför allt företagen själva, lystna blickar på nya och växande marknader, särskilt Latinamerika, Afrika och delar av Asien.

"Ska öppna dörrar"

Redan förra året reste Fredrik Reinfeldt med näringslivet till Brasilien, världens åttonde största ekonomi, och Chile. Med till Burma och Indonesien följer också näringslivsdelegationer med representanter för några av Sveriges mest namnkunniga företag.

I Burma bor 60 miljoner och på de indonesiska öarna 240 miljoner människor. Svensk handel med båda länderna är i dag blygsam.

Medan Burma snarast får ses som en långsiktig satsning kan besöket i Indonesien snabbt ge klirr i kassan. Där finns stora behov, bland annat av modern infrastruktur, samtidigt som ekonomin växer så det knakar.

Handelsman Reinfeldt åker på turné för att, som han själv uttrycker det, ”hjälpa till att öppna dörrar”.

Följ ämnen i artikeln