Önskar att rånaren hade varit blond

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

17-årige sonen kom hem i lördags kväll och hade blivit knivrånad. På behörigt avstånd skrattade han mest åt det absurda i situationen. Det var nämligen varken plånbok eller mobiltelefon som gangstergänget var ute efter. Dom tog hans nudlar.

Han och en kompis hade varit inne på 7-Eleven och köpt en sån där pappersburk med nödtorftigt värmd asiatisk snabbmat. När dom skulle korsa gatan blockerades vägen av ett gäng med fem killar. Det gick på några sekunder. En kniv blixtrade till. Ta hit maten! Sen var det inte mer med det. Gänget drog vidare, glatt mumsande, medan 17- åringen och hans kompis stod kvar och undrade vart verkligheten tog vägen.

Tyvärr var det nog just den dom upplevt.

Jag önskar att nudelrånarna hade varit blonda och hetat Patrik eller Håkan. Dessvärre var de hungriga unga männen typiska exponenter för vad som kallas vissa invandrargruppers överrepresentation i brottsstatistiken.

Nästan samtidigt, på en spårvagnshållplats i en äldre och så kallat socialt etablerad del av stadens utkanter: två fjortonåriga flickor kliver av vagnen och blir utan förvarning påhoppade av ett gäng som slår, sparkar, drar och bankar. Inte förrän en rasande vuxen karl ingriper slutar misshandeln och de fyra überaggressiva invandrartjejerna drar sig undan.

De senaste veckorna har Göteborgs-Posten avslöjat ett fenomen som kallas bötning och utövas regelmässigt på skolor över hela stan. Det går ut på att ensamma ungdomar hotas av jämnåriga med hot om misshandel och värre om dom inte betalar pengar för ett påhittat brott: du har slarvat bort min mp3-spelare, du har snackat skit om min kompis, du glodde på min tjej.

Sverige har tagit ett stort ansvar för att hjälpa människor på flykt, människor med drömmen om frihet från diktatur och fattigdom. Vår demokratiska välvilja är stor, men förmågan att ge innehåll har varit starkt begränsad. Den svenska flykting- och invandringspolitiken behöver en egen haverikommission.

Merparten av alla brott i Sverige begås av infödda svenskar. Inom den spektakulära, våldsamma och gangsterinspirerade brottsligheten är det dock vissa invandrargrupper som dominerar stort. I morgon ska Brottsförebyggande rådet presentera sin rapport "Brott bland svenskar och invandrare", och där kommer nudelrånare, kickers och bötare att finnas med.

Finns det möjlighet att detta kan bli en valfråga utan att vi får Ian & Bert & Lasermannen tillbaka?

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln