Hund eller bebis - vilket är egentligen trendigast?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Med min trendsäkra väninna vandrar jag de stora städernas gator, och vart vi än vänder oss ser vi trendhunden. I går räknade vi till fyra stycken på en halvtimma i Stockholm.

Jag brukar kokettera med min okunskap om kändisar, mode och trender. Därför är det först nu som jag förstått att Paris Hilton inte bara är ett hotell utan även en stilbildare. Unga fröken Paris är dotter till hotellmiljardären Hilton. Hon är rik som ett troll, har aldrig gjort ett handtag, älskar att toksupa och skapa skandaler - sålunda en perfekt rollmodell för ambitiösa tjejer världen över.

Nåväl. Hunden. Allt som Paris Hilton gör, bär, säger och klär på sig blir sjukt trendigt inom loppet av några minuter. Hon tog på sig en amerikansk lantmännenkeps och plötsligt blev varumärket Von Dutch glödhett. Nu ser vi det överallt, och allt oftare i kombination med trendhunden.

Även den är en lansering signerad Paris Hilton, enligt min källa. Den är höstens hetaste accessoar: ett sorgset litet hundhuvud som sticker upp ur axelväskan. Huvet tillhör rasen som få kan uttala och nästan ingen kan stava till, nämligen chihuahua.

Hunden ser för löjlig ut för att jag ska tycka synd om den, men lite medlidande måste man ha. Tänk att vara en levande varelse som tjänstgör som accessoar och trendpryl.

Knappt har jag upptäckt hunden förrän nya tidningen DV Mode berättar att "den finaste och mest statusfyllda modeaccessoaren är inte en Gucci-väska utan en nyfödd bebis".

Då blir jag nervös. Hur ska dom ha det? Hund eller bebis?

Vi får väl invänta trendanalytikernas fingervisning. Frågan avgörs när antalet trendhundar överstiger antalet nyfödda barn. Det kan ske redan i morgon.

Trendanalytiker är nog det trendigaste av alla nya yrken. Dokusåpalegend känns redan lite passerat. Fitnessprofil är också fräckt, men det ställer krav som man slipper om man väljer att bli trendanalytiker.

Apropå trend och mode så var jag på 50-årskalas i helgen. Det är en trend som kommer starkt. Vi som var där hade ungefär samma kläder, diggade samma musik och snackade om samma filmer - som våra barn. Det beror på att vi "betraktar ålder som en tänjbar social konstruktion", som den alltid läsvärda Susanne Pagold formulerar det i DV Mode.

Själv tänker jag börja våga vara gubbe. Det blir enklare för barnen. Dessutom är det (ännu en) höstens trend. Den engelska lantstilen kommer starkt med tweed och murriga paltor med plats för en riktig karl.

Den kallas Godsägarlooken. Med andra ord: Göran Persson som stilguru. Det trodde ni inte. Kan bli en valvinnare om trenden håller i sig.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln