Kan bli vår värsta prövning hittills
Stora påfrestningar hotar när fler än någonsin är sjuka i covid-19
Vi står på randen till det som kan bli en av våra värsta prövningar under pandemin.
Att så många är sjuka att viktiga samhällsfunktioner inte kan upprätthållas.
Det kan gälla vård, polis, energiförsörjning.
Halten av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg var enligt den senaste rapporten 4,5 gånger högre än veckan innan. Den hittills högsta under pandemin.
Enligt Folkhälsomyndighetens senaste prognos ska smittspridningen toppa under sista veckan i januari. Det vill säga en bit in i nästa vecka – ytterligare sju dagar framåt i tiden.
Därefter dröjer det två till fjorton dagar innan de smittade blir sjuka. Upp till 47 000 per dag väntas bli smittade. En del kommer inte att märka det, andra blir svårt eller lätt sjuka.
Mardrömsscenariot är att så många är tvungna att vara hemma från jobbet att viktiga samhällsfunktioner tillfälligt blir svåra att upprätthålla.
Det kan handla om energiförsörjningen. Elen i ledningarna eller bensinen och dieseln på macken. En tiondel av alla poliser, omkring 3 000 är redan sjuka eller i karantän. Mindre polisstationer har stängt för allmänheten.
I Storbritannien uppstod tidigare skriande brist på drivmedel till fordon. Mackar tvingades stänga eftersom de inte hade något att sälja.
Det berodde dels på brexit som gjort att det uppstått brist på lastbilsförare. Men också på pandemin som gjorde att många var sjuka.
Det kan också handla om vården. Många åtgärder under pandemin har gått ut på att begränsa antal sjuka så mycket som möjligt för att vården skulle kunna fortsätta att fungera. Så är det fortfarande.
Strikta regler för vårdpersonal har tillfälligt mildrats för att de inte ska behöva stanna hemma i onödan. Det gäller bland andra Region Stockholm där personal utan symptom inte behöver testa sig även om de haft kontakt med personer som insjuknat. Undantaget gäller under totalt 14 dagar, till och med 27 januari.
Det kan gälla andra centrala funktioner i vårt samhälle som livsmedelsleveranser, transporter av andra varor och av människor. Ja praktiskt taget vad som helst.
Centralt i det här mardrömsscenariot är skolan. Många skolor tvingas skicka hem klasser eller hela årskurser för att lärare är sjuka. I Nordmaling hemförlovades hela mellanstadiet.
När det gäller mindre barn, elever i de lägre skolklasserna eller förskolan får det återverkningar på hela samhället. Om inte någon vän eller släkting kan kallas in under fanorna måste en förälder stanna hemma från jobbet och ta hand om de hemskickade barnen.
I Karlstad skickade kommunen hem blommor till personer som jobbat i skola eller förskola för att förmå dem att ställa upp som vikarier. Det var mycket framgångsrikt. Hundra personer anmälde sig direkt.
Pandemins påfrestningar på samhället har skiftat under de snart två år den pågått. Från början handlade det om att många blev mycket svårt sjuka och dog. Medellivslängden i Sverige minskade, för män med nästan ett helt år.
Landets gamla på särskilda boenden låstes in under ett helt halvår, en ofattbart grov inskränkning av de grundlagsskyddade friheterna.
Men nu, med den lyckligtvis mildare omikronvarianten, är utmaningarna annorlunda. Nu handlar det framför allt om mängden sjuka. Parat med dem som är sjuka av andra anledningar som exempelvis vanliga förkylningar.
Under hela tiden har dock de delar av näringslivet som bygger på att vi träffas, reser, umgås, njuter av kultur eller tittar på idrott IRL haft det svårt. Det har inte förändrats.
Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!
Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.