Nya coronaregler presenteras på torsdag
Uppdaterad 2022-01-20 | Publicerad 2022-01-19
Nya karantänregler kommer att presenteras under torsdagen.
Det meddelade socialministern i SVT:s Aktuellt.
– Det kommer nya besked imorgon, säger Lena Hallengren (S).
Under onsdagens sändning av SVT:s Aktuellt debatterade Nyamko Sabuni (L) och Lena Hallengren (S) de gällande karantänsreglerna.
Socialministern bemötte då den kritik som framförts från bland andra Liberalerna och aktörer inom näringslivet. Lena Hallengren (S) var därför noga med att poängtera varför reglernas används.
– Pandemin har verkligen tagit ett grepp om samhället och det handlar om att samhällsviktiga funktioner hotas, säger hon.
Nya coronabesked under torsdagen
Den skarpa kritiken har bland annat handlat om karantänregler. Många svenskar sitter nu i karantän för att någon i samma hushåll är sjuk, utan att de själva har några symtom på covid-19. Rapporter kommer om arbetsplatser som har stora problem med att hålla verksamheten i gång och elever som inte kan ta sig till skolan.
Sedan några dagar pågår diskussioner på Folkhälsomyndigheten om att ändra reglerna för karantän. I dag gäller att familjemedlemmar ska vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testas positivt för covid-19.
Enligt Socialministern har kritiken missriktats mot regeringen, när det är regler som upprättats av FHM.
Lena Hallengren (S) förtydligade därför beslutsprocessens gång: att det inte är regeringen som kommer med rekommendationerna utan Folkhälsomyndigheten. Hon meddelade också att nya rekommendationer har sammanställts av FHM och kommer presenteras under torsdagen.
– Det är en expertmyndighet på smittskydd, bestående av över 500 experter och jag lyssnar på den. Det är FHM som rekommenderat de gällande karantänsreglerna – och det kommer nya besked imorgon, säger hon.
Beslut dras i långbänk
Möten och diskussioner hålls även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Socialstyrelsen, smittskyddsläkare, länsstyrelser, Försäkringskassan och andra som kan komma med underlag till hur läget ser ut.
De alternativ som diskuteras är, enligt uppgift till TT, att dra ner antalet dagar från sju till fem eller att slopa kravet på karantän helt, för den som inte själv har några symtom. Ett alternativ är att enbart slopa karantänskravet helt för vissa samhällsviktiga grupper, utifrån den lista MSB har.
Vitsen med det sistnämnda vore att samhällskritiska verksamheter då skulle bli mindre drabbade av stora bortfall i personalen.
Sjukvården: Risk för kollaps
I TV4 kritiserar Vårdförbundet och Sveriges läkarförbund Hallengren för att regeringen inte tillsatt en nationell kriskommission. Den skulle se över arbetsmiljön inom vården. Som det ser ut nu finns risk för att sjukvården kollapsar, menar de.
Men socialministern menar att kommissionen inte behövs. Men hon håller med om att det behövs mer personal inom vården.
– Jag tycker inte att vi ska ha en statlig kriskommision gällande just arbetsmiljön. Den ansvarar arbetsgivarna för. Sedan måste vi se vad staten kan göra för att ta tillbaka kontrollen över sjukvården och välfärden, säger hon till TV4.