Inbördeskrig i åsikter kommer rasa även 2017

En yoghurtglass med 0,3 procents fetthalt får fart på tyckeriet i ett sommarslumrigt Sverige 2017.

2016 är på väg mot sitt slut och det har varit ett fröjdefullt år för Sveriges alternativa statsskick tycko­nomin. Mycket tyder på att åsiktsinbördeskriget håller i sig även 2017, men man måste jobba för att hålla de svenska samhällsdebatterna vid liv. Vi kommer att behöva växla upp i vår och det finns några aktörer jag kräver extra ansträngning ifrån.

Nästan direkt efter helgerna vankas Melodifestivalen, årets bästa tillfälle att reta upp massorna. ”Fel låt vann” räckte som debattbrasa på 1990-talet, men sedan de tretusen deltävlingarnas inträde har den diskussionen dött ut. I vår ska vi hitta annat att rasa över.

Mitt emellan deltävlingen i Växjö och Skellefteå i februari uppdagas det att en av körsångerskorna har ett förflutet i SSU:s lokal­förening i Simrishamn.

Ledande Sverigedemokrater lanserar hashtaggen #svtärkommunister och fyra moderata lokalpolitiker hotar i en gemensam debattext med att skrota tv-licensen.

Körtjejen hoppar av uppdraget men talar ut om hatstormen hos Malou von Sivers ett par veckor senare. Lagom till Eurovision Song Contest har hon blivit folkkär och får expertkommentera tävlingen, där Sverige kommer femma efter tolvpoängare av Norge, Danmark, Finland och Nederländerna, men svagare stöd på kontinenten.

Vinner gör Rumänien, till Bert Karlssons och Christer Björkmans stora förtret, eftersom det 90-talsluktande eurodisco-bidraget fått omotiverat höga poäng från sina grannländer i öst.

När solen vägrar att gå ner om kvällarna kan det vara svårt att hitta sin inre ilska. Om sommaren har GB därför ett alldeles speciellt arv att förvalta. Debatten om Nogger Black för några år sedan visar att det finns en självklar politisk projektionsyta också på glass, men 2017 kommer ett annat älsklingsämne att dela svenskarna i två läger. En yoghurtglass med 0,3 procents fetthalt får fart på tyckeriet i ett sommarslumrigt Sverige. På Almedalsveckan debatterar Frida Boisen och Mia Skäringer huruvida GB uppmanar till självsvält eller sundhet, direktsänt med teckentolkning i SVT24. De blir inte överens.

Sedan har det blivit höst, en period då den tyckonomiska stridsviljan inte brukar vara särskilt svårväckt. Svenska

Akademien har dragit öronen åt sig efter uppståndelsen kring Bob Dylan och ger Nobelpriset i litteratur till en bulgarisk avantgarde-poet som bara finns utgiven på hemspråket samt på ryska.

I debattprogrammet ”Opinion Live” samma kväll anklagar Marcus Birro den ständiga sekreteraren Sara Danius för att ”pissa på folket” medan Göran Greider efterlyser en pristagare med ”ett tydligare radikalt uttryck”. Minst två kolumnister i tidningen Metro frågar hur i helvete priset kan gå till en vit man två år i rad.

Det ska bli december också 2017, då Åhléns lanserar en kampanj där årets lucia är en islandshäst. På alternativpolitiska sajter kokar allmogen – det nya samlingsnamnet för femton fjuniga tangentbordsnazister – medan organisationen Djurens rätt protesterar mot ”den kommersiella exploateringen av de samhällsindivider som helt saknar en röst”.

Sedan har ännu ett år gått i det lilla konungariket i norr.

Årets felslut

En av 2016 års mer kontroversiella åsikter kom från Ann Heberlein och gick ut på att godhet, såsom välgörenhet, egentligen är en självisk handling.

Bevisa att hon har fel, genom att donera julpengar till Läkare utan gränser, UNHCR, Läkarmissionen, Röda korset, SOS barnbyar eller någon annan kvalificerad hjälporganisation

UTAN att berätta det för någon!

Följ ämnen i artikeln