På sommaren upphävs all normal hyfs och stil

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hej och välkomna till Svenska Stilskolans sommarkurs! I dag ska vi gå igenom hur man ska agera för att bli en riktig sommarslusk. Sitt ner och anteckna.

Lektion 1: Som ni säkert redan vet upphävs alla regler om normal hyfs och stil under sommaren. Det är en period då allting är tillåtet, inte minst vad gäller klädval, uppförande, hygien och ordning. Grundregeln är alltså: "Skit i dig själv och även andra."

Lektion 2: I varje situation då du ställs inför ett val mellan högt och lågt ska du alltid välja lågt. Jobba till exempel aktivt med att klä ner dig snarare än att klä upp dig. Enda undantaget från regeln gäller samtalston, där lågt är fel. Riktiga sommarsluskar skriker.

Lektion 3: Sola som en stolle och glöm snacket om hudcancer och hög solskyddsfaktor. Det är en fjollkomplott. Bränn dig grisröd på dagen och agera som kung i baren på kvällen.

Lektion 4: Betrakta omgivningen som ett evenemang och dig själv som kommentator i direktsändning. "Oj oj oj vilka pattar!" eller "Kolla in den häcken!" är klockrena repliker som förtjänar att sägas högt och oblygt.

Lektion 5: Överexponera din kropp i alla lägen. Använd så lite kläder som möjligt, särskilt inne i stan. Gå i bar överkropp oavsett dess fysiska tillstånd. Det är din skyldighet som slusk att blotta hårig rygg, feta valkar och spänd buk inför en imponerad omvärld.

Lektion 6: Njut av vår unika allemansrätt. Köp en familjepizza och ett flak öl och bred ut dig i en vacker park. Ät och drick tills du somnar i solskenet. När du vaknar igen ska du bara resa dig upp och vackla vidare. Det finns alltid någon annan som tar hand om skräpet.

Lektion 7: Håll vätskebalansen genom att kontinuerligt dricka alkohol i stora mängder, helst direkt på gatan där en ölburk i handen aldrig är fel. När burken är tom ska du kasta den på marken.

Lektion 8: När du behöver kissa ska det ske på allmän plats, gärna mot ett skyltfönster eller direkt på gatan. Det viktiga är att det sker inför publik så att alla kan se hur duktig du är. Glöm inte att inte stänga gylfen efteråt, om du fortfarande har byxor på dig.

Lektion 9: Låt spriten förlösa dina bästa sidor. Sup dig snygg och gå fram till främmande människor och låt dem ta del av din glädje och levnadsvisdom.

Lektion 10: Om dina utvalda åhörare uttrycker missnöje eller på annat sätt ifrågasätter din vilja till interaktion, finns egentligen bara en sak att göra. Slå dem på käften. Det är sluskens sätt att umgås.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln