Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Valet i Kina påverkar hela världens politik

I dag inleds ett val som är minst lika viktig för oss som presidentvalet i USA.

Kinas högsta ledning byts ut efter tio år.

Säkerheten i Peking har skärpts till extrema nivåer. Det är till och med förbjudet att veva ner bakrutan i taxibilar medan partikongressen pågår.

Medan presidentvalet i USA pågår inför öppen ridå är valet av ny ledning i Kina en ytterst sluten process. Vänskapsband, maktspel och intriger är några av ingredienserna.

Först i går, dagen innan partikongressen börjar, avslöjades hur länge den ska pågå, en vecka. Samtidigt kom en tydlig fingervisning om vem som tar över som president efter Hu Jintao som avgår efter tio år.

Vicepresident Xi Jinping, som länge utpekats som Hus efter­trädare, utsågs till general­sekreterare för partikongressen. ­Därmed får nog valet anses vara klart innan det officiellt ens hade börjat.

Xi, 59, har gått den vanliga ­karriärvägen via en toppost i Shanghai. Han är, som många i Kinas ledning, en så kallad ­fursteson. Det vill säga barn till en tidigare högt uppsatt partifunktionär.

Ett annat ledigt toppjobb är premiärministerns. Li Keqiang, 57, är den utpekade. Han började som kroppsarbetare, men har ­ändå nått högt i partibyråkratin. Presidenten Hu utpekas som hans beskyddare.

På partikongressen ska en ny centralkommitté (200 personer) och politbyrå (25 personer) ­utses. Men också eliten i Kinas kommunistparti – och därmed även det statliga toppskiktet, ­politbyråns ständiga utskott. Det består i dag av nio personer men kan bantas till sex eller sju.

Kongressen har föregåtts av ett maktspel på hög nivå. Bland annat offrades en annan fursteson, Bo Xilai, som under förödmjukande former avsattes, ­sparkades ur partiet och sattes i husarrest.

Valet av ny ledning påverkar ­inte bara Kina. Det får återverkningar i hela världspolitiken och på svensk ekonomi.

Kina är Sveriges tionde största exportland. Enligt färska siffror har företagen i år sålt för 25,6 miljarder till Kina, en liten minskning. Partiledningen har sagt att de ska växla från en ­investeringsekonomi till en som drivs mer av privat konsumtion. Vilka konsekvenser får det?

Starka krafter kräver mer ­demokrati i det toppstyrda ­landet. Det låter enkelt. Men hur bär man sig åt för att en sådan process med 1,3 miljarder inblandade inte ska gå överstyr?

Det jäser redan ­under ytan. I kust­staden Ningbo har protester stoppat utbyggnaden av en stor olje­anläggning. Förra året ­orsakade en tågolycka en störtskur av kritik ­sedan en kropp ­begravdes i en nergrävd tågvagn.

Förhållandet mellan USA och Kina är avgörande för stabiliteten i världen. Kina äger tio procent av USA:s statsskuld och skickar 16 procent av sin export dit. Sex procent av ­Kinas import kommer från USA. Vad betyder ­ledarskiftet i det ­nationalistiskt stolta Kina för den symbiosen?

En miljon ”frivilliga” ­över­vakar nu säkerheten i Peking. ­Bakrutorna i taxibilar får ­inte längre vevas ner för att förhindra spridning av oönskade flygblad, kniv­försäljning är tillfälligt förbjuden liksom ­radiostyrda flygplan och duvkapplöpning.

Världens snart största ekonomi ­byter ledning. ­Inte bara Kina håller ­andan.

De väntas få toppjobben

Li Keqiang, 57

Väntas bli: Ny premiär‧minister.

Bakgrund: Född i Anhui‧provisen under relativt fattiga förhållanden.

Utbildning: Fil kand och fil dr i ekonomi vid ett av Pekings ‧universitet.

Karriär: Skickades ut på kroppsarbete under kulturrevolutionen. Ledamot av kommunistpartiets ungdomsförbunds ledning 1982. Vid 43 års ålder Kinas hittills yngste partisekreterare på provinsnivå, i Henan. Ledamot av kommunistpartiets innersta krets, politbyråns ständiga utskott, från 2007 och förste vice premiärminister året därpå.

Övrigt: Står den avgående ‧presidenten Hu Jintao mycket nära. Gift med en professor vid ett av Pekings universitet, Cheng Hong.

Xi Jinping, 59

Väntas bli: Ny generalsekreterare i kommunistpartiet och därmed även president.

Bakgrund: ”Fursteson” – barn till en tidigare högt uppsatt medlem i kommunistpartiet. Pappa var gerilla‧soldat i hemprovinsen Shaanxi, där också Xi växte upp, och senare vice premiärminister. Pappan föll i onåd men återfick sina privilegier.

Utbildning: Kroppsarbetare under kulturrevolutionen och bodde då i en bostad uthuggen i berget. Ingenjör i kemiteknik vid universitetet i Tsinghua.

Karriär: Partifunktionär i flera provinser innan han blev partiboss i Shanghai. Ledamot av politbyråns ständiga ‧utskott 2007. Vicepresident ‧sedan 2008. Vice ordförande i Centrala militärkommissionen sedan 2010. Högst ansvarig för ‧Pekingolympiaden 2008.

Övrigt: Gift med den populära folksångerskan Peng Liyuan. Gillar basket.

Datum

8 november: Kommunistpartiets 18:e kongress inleds.

15 november (senast): Politbyråns ständiga utskott (makteliten) presenteras.

mars 2013: Folkkongressen väljer president, premiärminister och andra i den statliga ledningen. De hämtas från det ständiga utskottet.

Följ ämnen i artikeln