Modejättarna har öppnat kurv-kiosk

Efter åratal, nej förlåt DECENNIER av anorektiska smalhets­ideal, har den kurviga kvinnan accepterats av modevärlden på riktigt.

I januarinumret av brittiska Vogue poserar modellen Kate Upton för första gången på omslaget.

Kate Upton har tidigare mest prytt sunkiga herrtidningar som GQ och Sports Illustrated förut. Men hennes kurviga kropp känns SÅ 2013, enligt modetidningsredaktören: ”Hon är ju ingen heffaklump!”

Italienska Vogue har numera en hel underavdelning för just kurviga kvinnor, Vogue Curve. Som om de vore en egen folkgrupp. Där hittar man rubriker som ”Yppiga nyheter”, ”Glamour-kurvor” och ”Kurv-tv” - den sistnämnda visar klipp på snygga tjejer som pratar om hur mycket de älskar sina liv och sina kroppar.

Andra damtidningar lockar med Plus size-bilagor och Big girl-special. Gärna fulla med inspirationsbilder på Kim Kardashian, kändisen som enbart är känd för just detta: att hon inte är sjukligt smal. Och för att hon alltid försäkrar att hon njuter av att visa upp sina kurvor.

Jag vet inte vad jag tycker är värst? Att kurviga kvinnor alltid måste vara så förbannat glada? Eller att de framställs som ett mer naturligt och demokratiskt kroppsideal?

Inte för att jag vurmar för det nedbantade size zero-måttet, som varken var särskilt snyggt eller hälsosamt. Men det var i alla fall inte totalt ouppnåeligt.

Det är däremot den perfekta timglasformen.

Exakt vad som menas med att vara kurvig är dock lite svårt att definiera. Somliga pekar på skådisen Christina Hendricks rollfigur, välsvarvade Joan i tv-serien ”Mad men” (som om DET vore en naturlig kropp alla kan skaffa).

Men undersökningar visar att mulligheten också har krympt med åren – i dag kan man tydligen kallas yppig i fashionkretsar fast man har paltor i storlek 36.

Modejätten Vogue har sedan förra året nya riktlinjer för sina modeller. De ska vara minst 16 år och ha ”hälsosamma kroppar”.

Det har inte hindrat tidningen från att fortsätta publicera modereportage med lövtunna tonårstjejer.

Fast numera under rubriken ”glad och kurvig”, förstås.

Följ ämnen i artikeln