Hög tid att göra något åt eländet

Danyar, 27, ska utvisas.

Människor utvisas på grund av futtiga misstag av arbetsgivaren.

Det är hög tid för Migrationsöverdomstolen att stoppa dessa dumheter.  

De nya reglerna för arbetskraftinvandringen, införda 2008 efter en överenskommelse mellan alliansen och Miljöpartiet, är i grund och botten bra.

Det var tidigare krångligt att få jobb i Sverige och efter reformen blev lättare att rekrytera arbetskraft i bristyrken.

Men reformen har även sina baksidor. Dels finns det oseriösa arbetsgivare som hänsynslöst har utnyttjat utsatta människor, dels har Migrationsdomstolen utvecklat en lagtolkning som är närmast absurd i sin rigiditet.

Ska skickas hem efter miss

Ta bara Danyar Mohammed, en 27-årig irakier som kom till Jokkmokk för sju år sedan och började arbeta på en pizzeria.

Det har fungerat utmärkt i det nya landet. Han har ordnat egen lägenhet, lärt sig svenska, tagit körkort, genomgått kommunens utbildning för utskänkningstillstånd och gjort ett så pass bra jobb att han numera är ansvarig för restaurangens löpande verksamhet och av arbetsgivaren blivit erbjuden delägarskap.

Inget av detta bryr sig Migrationsdomstolen om. Danyar Mohammed ska sättas på ett plan till Irak.  Detta eftersom hans arbetsgivare missade att lägstalönen enligt kollektivavtalet höjdes med 460 kronor i juni 2014.

Att misstaget upptäcktes -  Mohammed fick pengarna retroaktivt - spelar ingen roll för migrationsdomstolen.

Betalade för lite i lön

Detta fall är dessvärre inte unikt. Urmakaren Mehdi Ahmadi och hans familj ska utvisas till Iran eftersom arbetsgivaren under två perioder betalat 180 kronor för lite i lön. Taayab Shabab, nyckelperson på ett företag som utvecklar appar och mobila lösningar, ska skickas till Pakistan då en tidigare arbetsgivare missade att ge honom det kollektivavtalsenliga försäkringsskyddet.

Lite praxis på området

Listan kan göras längre och för några veckor sedan tröttnade riksdagen. Ett enigt socialförsäkringsutskott har föreslagit att en översyn av reglerna.

Ett utmärkt initiativ som dock inte hjälper de som redan har drabbats av den nuvarande bisarra ordningen.

Och frågan är om paragraferna verkligen behöver skrivas om. Ingenstans i utlänningslagen eller dess förarbeten finns krav på att myndighet och domstol ska läsa lagen så fyrkantigt som de gör.

Pizzabagaren i Jokkmokk ska med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa överklaga domen till Migrationsöverdomstolen.

Denna instans brukar inte ta i den här typen av ärenden ens med tång. Vilket är ett skäl så gott som något till att göra ett undantag. Väldigt lite praxis finns på området. Osäkerheten om hur lagen ska tolkas framgår inte minst i Danyar Mohammeds dom: Två av domarna ville låta honom få stanna. 

Det är genant för Sverige att människor som försörjer sig själva och därmed bidrar till välfärden utvisas på grund av marginella misstag. Det är hög tid att göra någonting åt eländet.