Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Fick för lite i lön – nu ska familjen utvisas

Uppdaterad 2015-12-15 | Publicerad 2015-12-14

Hesam, Shahla, Mehdi och Sina Ahmadi i butiken där Mehdi arbetar i dag.

Mehdi Ahmadis lön låg strax under kollektivavtalets lägstanivå i fem månader.

På grund av det ska hela hans familj utvisas till Iran – trots att felet var arbetsgivarens.

– Jag förstår att det kan låta orimligt, säger Johan Arvidsson Wemmert på Migrationsverket.

Familjen Ahmadi kom till Sverige 2011 eftersom pappan Mehdi fått jobb här. Men för tre veckor sedan meddelade Migrationsverket att de måste flytta tillbaka till Iran, rapporterar Sveriges Radio Uppland.

När myndigheten i mars i år skulle förnya Mehdis arbetstillstånd upptäckte de att han under fem månader förra året hade fått 19 500 kronor i månadslön, vilket är 180 kronor mindre än de 19 680 kronor som enligt kollektivavtalet är minimilön. Totalt gick han miste om 900 kronor.

”Inte fel på lagen”

Enligt Migrationsverket spelar det ingen roll att Mehdis lön under nästan fyra år legat över miniminivån i kollektivavtalet.

– När man söker förlängning av arbetstillståndet tittar vi på om villkoren har varit uppfyllda under den tidigare tillståndsperioden. Har de inte det så får man inte förlängning. Får man avslag på förlängningen och finns i landet är det förenat med utvisning, tyvärr, säger Johan Arvidsson Wemmert, enhetschef på Migrationsverket, till Aftonbladet.

Kan man inte ta hänsyn till att det verkar vara arbetsgivaren som har gjort fel?

– Nej, det finns inget utrymme för att tolka de här kraven i lagstiftningen. Det är tyvärr så att det är arbetstagaren som drabbas om villkoren inte är uppfyllda.

Villkoren är till för att skydda arbetstagarna, men trots att det i det här fallet är just arbetstagaren som drabbas ser inte Johan Arvidsson Wemmert något problem med lagstiftningen.

– Nej, jag kan inte säga att det är fel på lagen. Arbetstillståndet är grunden för att ha rätt att vara i Sverige och någonstans måste gränsen gå. Man kan ge hur dåliga villkor som helst annars.

”Sverige betyder allt”

Familjen Ahmadi kommer att överklaga Migrationsverkets beslut, men även om det bara visar sig vara en miss från arbetsgivaren tror inte Johan Arvidsson Wemmert att de kommer att få stanna.

– Migrationsöverdomstolen har i en dom uttalat att det inte går att betala in i efterhand. Villkoren ska vara uppfyllda under tillståndsperioden.

I sin överklagan till Migrationsverket trycker familjen även på att de sedan 2011 har hunnit rota sig i Sverige. 25-årige sonen Hesam pluggar på universitetet och har flickvän här i Sverige. 15-årige sonen Sina säger att det känns som att hans liv kommer att bli förstört om familjen tvingas flytta till Iran.

– Jag har alla mina vänner här. Allt jag har är här. Sverige betyder allt för mig. Det är mitt hemland. Jag menar, varför? Jag fattar inte, säger han till Sveriges Radio Uppland.