De goa gubbarna gråter inombords

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Göteborg har det inte lätt just nu. Göteborg är en krum liten gumma som hukar sig i motvinden och stapplar planlöst genom ett bittert regn. Göteborg är en sliten alkis som tjoar för döva öron på en skranglig spårvagn. Göteborg är en stackare som spelar fiol i ett gathörn.

Inte ens tåget till Göteborg från Stockholm funkar som det ska. Det spårar ur i höjd med Tegelbacken. Det kändes nästan symboliskt. Göteborg har det inte lätt just nu.

Så sent som i somras sken solen från en himmel som tycktes i det närmaste molnfri. Vi stod utanför bankomaterna och tog ut pengar som om de vore gratis. Handlade, åt, drack och höll på som vi vant oss vid.

Så en morgon var den bara här. Krisen. Och sen den dagen är stan sig inte riktigt lik. Volvos tvärnit har skakat om oss alla. Rädsla och osäkerhet har sipprat in i våra liv och hem. Goa gubbar gråter inombords.

Volvos värde varar. Uttrycket användes som exempel på en alliteration i grundskolans svenskundervisning. I dag kan det möjligen användas med ironi i analysen av hur stadens och landets viktigaste industriföretag fick kortslutning i den kommersiella GPS:en. För att Volvo var sena att reagera på klimatkrisen är det väl ingen tvekan om?

En apa hade kunnat berätta vilka bilar marknaden ville ha. Synd att vi inte hade en apa.

I morgon kommer Mona Sahlin och de två språkrören från miljöpartiet till stan för att träffa fack och ledning på Volvo. Det kommer att produceras många ord och tas fina bilder på inkännande politiker och drabbade arbetare. Regeringen kommer att avkrävas handlingskraft och åtgärdspaket.

Men Volvo då? Vad kan man kräva av ett företag som först efter massvarslen presenterade nya bilar som drar under en halvliter? Med kommentaren: Det är helt rätt tid att lansera de här bilarna nu.

För fem år sedan hade det citatet låtit smart.

Nej, varken näringsminister Maud eller utmanare

Mona lär kunna ge Göteborg mer än sockerpiller. Mest konstruktivt vore kanske att hjälpa stadens ledning med ett namn till den nya fotbollsarenan, så man få tid över åt viktigare frågor.

Göteborg får resa sig av egen kraft. Det har vi gjort förr, och det kan vi göra igen. För Göteborg är Patrik Sjöberg över 2.42. Göteborg är fyra lag i allsvenskan. Göteborg är SKF-kulor av stål. Göteborg är uppfinningarnas moder och Göteborg reser sig alltid.

Följ ämnen i artikeln