Regeringen kompromissar om datalagring

Idag var det dags för Rosenbad att tillkännage i vilken utsträckning staten ska ha rätt att snoka i de digitala fotavtryck vi lämnar efter oss.

Pressrummet var glest befolkat, men så är också integritetsfrågor, ett ämne som för ett årtionde sedan dominerade debatten, numera ute.

Justitieminister Morgan Johansson och Sigurd Heuman, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, var rappa då de på runt 20 minuter stökade undan de viktigaste i det nya betänkandet om datalagring. 

En rapport som är ett resultat av att EU-domstolen i december förra året satte ner foten och sa att den svenska lagstiftningen som tvingade telefon- och internetoperatörer att lagra kundernas telefonsamtal, sms och mejl inte var ok. 

Det som var tänkt att vara ett effektivt vapen i brottsbekämpningen gav nämligen staten vidsträckt möjlighet att hålla koll på vårt ringande och sms:ande.

Politisk extremist som planerar terrordåd eller harmlös ingenjör som är intresserad av partnerbyte? Rubbet lagrades. 

Sigurd Heuman berättade att utredningen kommit fram till att operatörerna även i framtiden ska lagra uppgifter, men inte i samma utsträckning. 

Det är framförallt polisens behov av att kunna lösa brott med hjälp av uppgifter från mobil- och internettrafik som gås till mötes. Stenåldersfenomen som samtal från hemtelefonen bedöms dock inte behöva sparas. 

Även så kan en balansgång se ut. 

Å ena sidan har polisen kunnat lösa grova brott tack vare datalagring. Krogmorden på Vårväderstorget i Göteborg, helikopterrånet och ett hedersmord i Gävletrakten är exempel på fällande domar som tillkommit med hjälp av denna möjlighet. En möjlighet som brottsbekämpningen givetvis även i framtiden måste ha till sitt förfogande.

Å andra sidan var en åtstramning nödvändig. Redan för drygt två år sedan slog Tele 2 larm om att myndigheters förfrågningar om dittan och dattan på bara ett halvår ökat från cirka 1500 i månaden till omkring 10 000. Och det var sannerligen inte bara grova brott som ledde till frågorna. 

Efter EU-domen slutade några operatörer att lämna ut lagrade uppgifter. Sedan dess har poliser, åklagare och politiker klagat i högan sky. Barnporren måste bekämpas! Grova brott ska kunna klaras upp! Mördare kommer att gå fria!

Ett annat sätt att uttrycka saken är att dessa företag har tagit sitt ansvar gentemot kunderna. Teckna ditt abonnemang hos oss utan att riskera att få dina hemligheter utlämnade. 

Förhoppningsvis var det en hyfsad kompromiss som presenterades i dag.  Även om nu vissa av utredarna är något missnöjda. Polisen vill ha mer lagring, datainspektionen mindre. 

Jag tror det är ett gott tecken. Avvägningarna är så svåra att om alla inblandade varit belåtna så hade det sannolikt mer berott på halvhjärtade insatser än någonting annat.