Varför låta en potentiell bomb brisera före valet?

Lite konsumentupplysning inför valet.

Håll koll på utredningar.

Där får man en fingervisning om vad partierna, främst regeringspartierna, inte vill prata med väljarna om.

I slutet av veckan stod det klart att de som mest motsatt sig den så kallade samtyckesparagrafen i sexualbrottslagstiftningen ändrat sig.

Från att vara ungefär det dummaste som någon kommit på hade både justitieminister Beatrice Ask (M) och justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S), liksom Sverigedemokraterna, ”tagit intryck av debatten” och ville utreda frågan.

Ask lite mindre än Johansson för hon ville också titta på andra alternativ för att uppnå det önskade, fler fällande domar i våldtäktsmål. Exempelvis ville hon också undersöka om brottsrubriceringar som vårdslöshet och oaktsamhet skulle kunna användas.

Nu blir det av allt att döma en utredning som man med säkerhet kan säga inte kommer att vara klar före valet. Varför hafsa över en så viktig fråga mindre än ett år sedan den senaste lagändringen genomfördes?

Men det är inte det enda sprängstoff som förpassats till en utredning som blir klar efter valet.

Socialdemokraterna krävde tidigt en haverikommission för skolan. I januari ville även regeringen ha en sådan med internationella experter som undersöker varför de svenska eleverna presterar allt sämre. Klart 2015.

Redan i slutet av förrförra året bad regeringen Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, att utvärdera flera skolreformer som regeringen genomfört. Klart december 2014, tre månader efter riksdagsvalet. Varför låta en potentiell bomb brisera före valdagen?

Vänsterpartiets favoritfråga är stopp för vinster i välfärden och den har gett dem en framgång i opinionsmätningarna partiet inte sett på mången god dag. I regeringens och Socialdemokraternas mer försiktiga tappning handlar det bland annat om långsiktigt ägande. Inga kortsiktiga riskkapitalister som styckar och säljer.

Hur det ska formuleras i lagstiftningen grunnar nu en utredning på. Klar: 1 november 2014.

Men det finns även exempel på motsatsen, att utredningar kan gynna partier. Centern ligger illa till och flirtar våldsamt med sina kärnväljare, landsbygdsbor.

För drygt en vecka sedan tillsattes utredningen ”stöd till service i glesbygd” vars slutbetänkande ska levereras i mars 2015. Men en delrapport om hur stödet kan se ut, vilka som kan få det och kriterierna för vilka som ska få stödet ska presenteras exakt fjorton dagar före valet.

Säg sedan inte att politiken saknar fantasi. Det gör den inte.

5 saker att hålla koll på i veckan

Inredning & design är hett

Många vill sola sig i glansen av framgångsrika designer, både på modet, inredningen och prylarnas om-

råden. Alltså blir man inte jätteförvånad över att näringsminister Anne Lööf (C) delar ut tidningen Elle Interiörs designpris i morgon.

Ligger man pyrt till så gör man.

LO ger sig in i valrörelsen

På torsdag har LO valkonferens och spikar för första gången en valplattform, det vill säga de frågor som de 14 förbunden som ingår i LO ska driva under valet. Hur framgångsrikt det blir återstår att se men högst på

listan står i alla händelser trygga jobb och lika

villkor.

Äntligen svar på frågan

Nu ska vi äntligen få svaret på frågan om de svenska partierna blir alltmer lika eller om det är en vanföreställning. På onsdag presenterar forskaren Mats Sjölin med kolleger en granskning av den så kallade kartellparti­teorin. I riksdagen såklart. Jag gissar att svaret blir

både ja och nej.

Märklig del av historien

På fredag är det hundra år sedan 30 000 bönder uppvaktade kung Gustav V för att protestera mot Karl Staafs ­regerings liberala försvars­politik. Kungen ställde sig

på böndernas sida i ”borggårdstalet”. Det ledde till den dramatiska ”borggårdskrisen”, en förtroendekris mellan honom och regeringen.

Bojkottar invigningen

På fredag börjar vinter-OS i Sotji men idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth bojkottar invigningen med hänvisning till Rysslands förtryck av homosexuella och demokratiaktivister. På inbjudan av Sveriges olympiska kommitté ska hon dock följa de svenska idrottarna på plats.

Följ ämnen i artikeln