Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Märkliga turer kring gripandet av efterlyst

Ligger det internationella påtryckningar bakom den märkligt snabba utlämningen av Pirate Bay-grundaren Gottfried Swartholm Warg från Kambodja?

För några timmar sedan häktades han efter turer som onekligen väcker frågor.

Svartholm Warg är 28 år, men såg 20 år äldre ut då han fördes in i Nacka tingsrätt: mager som en koncentrationslägerfånge, långt, glest skägg, ett ansikte så blekt att det såg genomskinligt ut.

Det fanns en tid då Pirate Bay engagerade medier från hela världen, men var jag enda journalist på plats i sal tre, vilket knappast uteslutande berodde på att Martin Schibbyes och Johan Perssons presskonferens pågick samtidigt.

Den misstänkte nekade till åklagare Henrik Olins påstående om att ha stulit skyddade personuppgifter från Skatteverket genom intrång hos IT-tjänsteföretaget Logica, varefter dörrarna stängdes.

Hur starka bevisen är har vi således ingen aning om, så låt mig lämna ämnet och i stället berätta om gripandet av Swartholm Warg.

 Försvarsadvokat Ola Salomonsson tror att USA hade ett finger med i spelet. Hur det ligger till med den saken kommer vi troligen aldrig att få veta, men det kan sannerligen inte uteslutas.

Svartholm Warg var internationellt efterlyst efter att ha struntat i att infinna sig i fängelse för att avtjäna det ettåriga straffet han dömdes till i Pirate Bay-målet.

 Pirate Bay, sajten med vars hjälp det gick att olagligt gick att ladda ner filmer och musik,  började utredas efter starka amerikanska påtryckningar. För underhållningsindustrin stod miljarder på spel och Hollywood hade en egen advokat på plats under rättegången.

Normalt lägger inte Sverige ner särskilt mycket energi på människor som inte inställer sig till kortare straff, men då Svartholm Warg greps i slutet på augusti flög polis snabbt dit.

Det finns flera märkligheter kring gripandet. Den efterlyste har för det första levt helt öppet ett par år i Kambodja utan att den lokala ordningsmakten lyft ett finger.

 Han greps för det andra på grund av den internationella efterlysningen, men den svenska polisen som flög till Asien hade ingenting med den saken att göra utan är inblandad i den nya utredningen, ett brott Swartholm Warg för övrigt formellt kom att misstänkas för först då han landade på Arlanda. 

Och för det tredje gick utlämnandet anmärkningsvärt fort. Det finns inget utlämningsavtal mellan Kambodja och Sverige, vilket innebär att ett dylikt förfarande kan pågå i evigheter och drunkna i byråkrati.

Det är möjligen överdrivet konspirationsteoretiskt att misstänka att Washington dragit i trådar. Men alla turer kring gripandet av Swartholm Warg ter sig onekligen udda.

Följ ämnen i artikeln