”Dags att ta tillbaka vår vackra svenska flagga”

I lördags tog jag en stillsam promenad genom stan. Vädret var milt och behagligt. Jag gick förbi Rönnells antikvariat och skannade hyllorna och sedan fortsatte jag bort mot Norrmalmstorg och Strandvägen.

Där hade personer som inte tycker om invandrare hållit demonstration. Jag vet inte om de var nazister eller bara höger­populister. En av dem bar en stor svensk flagga som han oförskämt nog lät släpa i marken. Uppenbarligen visste han inte att flaggan ska behandlas med respekt och inte smutsas ner.

Det vet vi andra.

Vi vet också att flaggan är en symbol för det moderna Sverige. Den fick sin nuvarande färgnyans och utbredda användning samtidigt med industrialismens framväxt och demokratins genombrott.

Vår moderna flagga har aldrig använts i krigiska syften för att erövra andra länder eller förtrycka människor. Den är en symbol för demokrati och frihet.

Sverige är ett invandrarland. Det betyder som tur är att det inte längre finns utrymme för myter om nationens enhet i blod och jord. Vårt samhälle bygger på svenska värden som de formuleras i grundlagen, värden som omfattar alla i vårt land och som vi är skyldiga att respektera, till exempel andra paragrafen i regeringsformens första kapitel:

”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.”

Ändå låter vi den vackra flaggan missbrukas av högerpopulister och nazister. När de höjer den erövrar de en bit av vårt land. Vi andra kanske firar flaggan på våra lantställen någon gång, i alla fall på midsommar, och så finns det några få lite gammaldags socialdemokrater och moderater som har den på kavajslaget.

Vänstern är av instinkt emot flaggviftande (utom röda förstås). Jag kan förstå det. Flaggviftande förknippas lätt med chauvinism och trångsynthet.

Vi kan vara oense om en massa saker. Karensdagar, bostadsbyggande, integrationspolitik, landsbygdens avfolkning. Det finns mycket att gräla om. Men vi är ense om grunderna för vårt samhälle.

Det vore en befrielse att se vänsterledaren Jonas Sjöstedt med svenska flaggan på kavajslaget. Åsa Romson. Gudrun Schyman. Aron Etzler. Makode Linde. Stefan Löfven. Samtliga borgerliga partiledare. Nalin Pekgul. Carl Johan De Geer!

Alla som vill försvara det öppna, toleranta, glada, fredliga, hyggliga, framåtblickande och smarta Sverige borde bära de blågula färgerna. Vi ska försvara vår flagga, vi ska inte låta den smutsas.

Följ ämnen i artikeln