Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Journalistik är ett smutsigt hantverk

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Journalistik är ett smutsigt hantverk och allra smutsigast är grävande journalistik.

Om ni inte tror mig, läs vidare.

Det var riktig cirkus i tidningarna för åtta år sedan då en dåre som heter Micke Eklöf ordnade porrfilmsinspelningar i en källare på Kungsholmen i Stockholm. En samling män hade betalat 80 kronor var för att turas om att ha sex med en kvinna i den skitiga lokalen. Allting filmades med VHS-kamera.

Jag har sett en del i mina dar, men knappast något så sjaskigt som "Spermafesten". Verket börjar med en textad skylt där regissören varnar: "Missbruk beivras - stryk utdelas." Den första torsken som vågar sig fram kallas Storsprutar-Matte. Men innan just den charmören inleder övningarna sveper kameran över den manliga församlingens byxben och skor.

- Mycket vita strumpor här, kommenterar filmaren Eklöf. Precis som i "Tur i kärlek" ...

Hela historien hade varit glömd och begraven om inte:

1. Svar Direkt-mannen Siewert Öholm medverkat i filmen.

2. En producent på kontoret fått en kassett med filmen av några tjejer på TV 4.

3. Några av grabbarna på redaktionen snöat in på grejen och börjat dilla om grävande journalistik.

Som vanligt fattade jag inte vad de menade. Man måste distrahera dem snabbt när de kommer med tjat om grävande journalistik. För deras egen skull. Om de grubblar för mycket blir de snurriga i huvudet.

- Jobba inte vidare med det där, sa jag. Vi vet inte vad det kan få för konsekvenser. Sanningen kan missuppfattas av tittarna. Ägna er åt den vanliga underhållningen i stället. OK, porr är bra för tittarsiffrorna, men vissa avslöjanden gör man inte av hänsyn till tredje man "

Siewert är givetvis inte med frivilligt i filmen. Eklöf filmade honom på Arlanda flygplats. Siewert går omkring där i en trenchcoat och ser ut som en tjänsteman från Planverket. Kvinnan i porrfilmen är också där, men hon är påklädd och befinner sig inte ens i närheten av Svar Direkt-mannen. Alltihop är förvirrat. Man måste lida av ovanliga böjelser för att bli upphetsad av eländet.

Scenen är inklippt av SVT Göteborg, som passar på att visa den i ett morgonprogram med Fredrik Belfrage. I den version av "Spermafesten" vi har som journalistiskt grävmaterial har Eklöf nämligen klippt in bitar ur Belfrages morgonprogram. Således är Belfrage också med i porrfilmen. Siewert är gäst i programmet och ser Arlandascenen för första gången.

Hänger ni med? Själv hajar jag ingenting. Det är mer komplicerat än den kosmologiska konstanten och krångligare än tredimensionellt schack.

Eklöf framträder med namn, men inte med utseende. Han sitter bakom en skärm i studion. Dialogen är som hämtad ur en skräckfilm. Belfrage öppnar med att säga "Vi har en oerhört märklig situation i vår studio här i Göteborg". Han överdriver inte, jag lovar.

Men det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess:

Micke Eklöf lämnade porrbranschen och började med annan verksamhet. Senast konkade han ett konferenscenter vid Göta kanal.

Siewert syns mer sällan i rutan, men driver ett ihärdigt ställningskrig mot "Expedition: Robinson".

Kvinnan som spelade huvudrollen i "Spermafesten" dök upp i USA, som så kallad body double åt Julia Roberts. En body double är en människa vars kropp används i stället för en stor filmstjärnas, när scenerna ska ånga. Kvinnan berättade om sitt ovanliga arbete i ett av Howard Sterns tv-program.

Om det nu är hon. Grabbarna på redaktionen säger att det är samma kvinna. De har gjort grävande journalistik och jämfört födelsemärken.

Därmed har jag tvingat dem att gräva ned storyn i stället för att rota vidare. De surar lite, men det går över. Huvudsaken är att de inte blir snurriga i huvudet av all porrfilm och grävande journalistik.

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln