Domen kan kosta Trump presidentposten

Den fällande domen mot Donald Trump kan kosta honom presidentposten.

Det räcker att några få procent av väljarna ändrar inställning för att Trump ska förlora.

En före detta amerikansk president har i modern tid aldrig tidigare dömts för ett brott. Även om han slipper fängelse kan det få stor påverkan på hans chanser i valet.

Opinionsmätningar i hypotetiska frågor är notoriskt opålitliga. Men med tanke på att 20-30 procent av republikanska väljare tidigare sagt att de inte kan tänka sig att rösta för en president som blivit dömd till ett brott är risken uppenbar att den fällande domen kan få fatala konsekvenser för Trump.


Det är en sak att svara på en fråga innan alla fakta är kända. Men med tanke på hur jämt det verkar vara inför valet den 5 november räcker det att fem procent av republikanska väljare inte längre anser att det är möjligt att rösta på Trump för att han ska få mycket svårt att vinna valet.

Hittills verkar åtalen ha stärkt Trump, men en fällande dom i ett brottmål är en helt annan sak.

Det är ett fåtal vågmästarstater (Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia, Arizona och New Mexico) som avgör vem som vinner valet. Där skilde det förra valet bara några tiotusental röster mellan Biden och Trump. Även mycket små förändringar kan radera ut det försprång som Trump haft i opinionsmätningarna i dessa delstater och förvandla det till en förlust.

Trump kärnväljare kommer inte att överge honom men han behöver torts allt även en del mittenväljare för att vinna valet

Fram till nu verkar det som åtalen stärkt Trump snarare än skadat honom.

Men en fällande dom i ett brottmål är en helt annan sak.


Han är mannen som likt utbrytarkungen Houdini klarat sig helskinnad genom år av juridiska strider. Nu stod han plötsligt där med byxorna nere.

Trump såg mycket skakad och hålögd ut efter att domen meddelats.

Om han hade sett en fällande dom som något positivt för valrörelsen hade han reagerat annorlunda.

I sina första kommentarer kallade Trump domen för skamlig. Han hävdade att det var Biden som låg bakom åtalet och att domaren var fientligt inställd.

Men det var inte domaren som fällde avgörandet. Det var en jury på tolv personer som enhälligt ansåg att Trump var skyldig på samtliga 34 åtalspunkter. Man kom dessutom fram till sitt beslut mycket snabbt.


Nu återstår att se vad straffet för Trump blir. Eftersom han är förstagångsförbrytare anser många amerikanska experter att ett fängelsestraff inte är troligt. Trump kan klara sig med böter och villkorlig dom. Men det kan inte dölja att han dömts för att medvetet ha försökt föra det amerikanska folket bakom ljuset inför valet 2016.

Juryn fällde Trump

Skälet till att han lät sin advokat Michael Cohen betala porrstjärnan Stormy Daniels 1,3 miljoner kronor var att han ville dölja deras sexuella förbindelse. Han var rädd att förlora valet om det kom ut.

Extra pikant blir att straffet kommer att meddelas den 11 juli, bara några dagar innan det republikanska partikonvenet börjar. Där ska gräddan i det republikanska partiet formellt utse Trump till partiets presidentkandidat samtidigt som han precis kan ha dömts till böter eller fängelse.


Det ser, för att uttrycka det milt, inte särskilt bra ut även om Trump och partiet kommer att försöka spinna domen som en del av etablissemangets häxjakt mot ex-presidenten.

Men det börjar bli del av en rätt tröttsam retorik som väldigt få vid sidan av Trumps kärnväljare tror på.

Samtidigt ska man inte underskatta att Trump så här långt lyckats vända de fyra åtalen mot honom till en fördel. Kanske kan han än en gång dra nytta av offerrollen.

En annan del i ekvationen är president Joe Biden. Han är hatad av majoriteten av republikanska väljare men dessutom tycker många demokrater att han inte längre är lämpligt att sköta sitt jobb på grund av sin höga ålder.

Valet kommer till stor del bli en fråga om vem av de två kandidaterna som man ogillar minst. Då kan domen mot Trump blekna.


President Biden har tidigare avstått från att kommentera rättegången. Men i går slog han fast att ingen står ovanför lagen. Samtidigt påpekade Biden att Trump kommer att bli republikanernas kandidat och att det är vid valurnorna som han måste besegras om Trump inte ska kunna flytta in i Vita huset igen.

Trump utanför rättssalen efter juryns besked. Till vänster hans advokat Alina Habba.

Värt att komma ihåg är också att målet än så länge bara prövats i första instans. Trump kommer definitivt att överklaga domen. Det är tveksamt om ett slutgiltigt avgörande hinner bli klart före presidentvalet.

De övriga tre åtalen mot Trump anses vara allvarligare. De handlar om hans roll i stormningen av Kapitolium, hur han försökte ändra valresultatet i Georgia och om att han plockat med sig topphemliga dokument när han lämnade Vita huset. 

Men sannolikheten att något av dessa ska gå till rättegång för presidentvalet är mycket liten. Vinner Trump valet kan han beordra justitiedepartementet att lägga ner åtalen.


Trump är definitivt inte uträknad men hans väg till Vita huset har plötsligt blivit betydligt mer krokig.