Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Kris, panik och skräck...

Publicerad 2011-12-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

... men det ser ut som oavgjort mellan rödgröna och alliansen

"ETT BRA ÅR" Aftonbladet träffade Håkan Juholt under gårdagen. Han ser – trots nya dåliga siffror i SCB:s mätning – ljust på framtiden. ”Vi kommer att göra bättre”, lovar han sina eventuellt besvikna väljare.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kan vara glad. Eller ledsen.

Stödet för hans eget parti är rekordhögt.

Men för alliansen ser det dystrare ut.

Trots det historiskt låga stödet för Socialdemokraterna samlar de tre rödgröna partierna tillsammans 44,6 procent av väljarna enligt Statistiska centralbyråns, SCB, stora väljarbarometer.

Det betyder att de skulle få ungefär lika många riksdagsplatser som alliansen om det vore val nu.

De fyra borgerliga partierna backas visserligen upp av sammanlagt 48,3 procent av väljarna. Men Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen, enligt mätningen. De klarar inte fyraprocentsspärren.

Bakom Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet står 44,5 procent av väljarna. Alltså nästan exakt lika många som stödjer de rödgröna.

Att de politiska blocken är ungefär lika stora i riksdagen följer ett historiskt mönster i Sverige. Det parti som lyckas vinna en eller ett par mandat från ena sidan blockgränsen till det andra är det som vinner. Större än så brukar skillnaderna inte vara.

I stället är det i tvekampen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna vi kan skönja ett historiskt skifte.

Socialdemokraterna har sedan demokratins genombrott i Sverige varit det största och mest inflytelserika partiet. Men i det senaste valet minskade gapet mellan partierna till historiskt låga 0,6 procentenheter till Socialdemokraternas fördel.

Men sedan dess har Moderaterna stärkt sin ställning bland väljarna, medan Socialdemokraternas försvagats.

I SCB-mätningarna, som gjorts varje halvår i 39 år, har Moderaterna varit större än Socialdemokraterna vid två tillfällen. För ett år sedan då M var 3,4 procentenheter större än S. Och i går då försprånget ökat till 5,7 procentenheter.

Om utvecklingen forsätter kommer krisen i Socialdemokraterna att förstärkas. De har inte förlorat tre val i rad sedan den allmänna rösträtten infördes. Det ingår inte i den socialdemokratiska världsbilden att det skulle kunna hända.

Att ett historiskt maktskifte tycks vara på gång på den politiska prispallen framgår tydligast i storstäderna. I Stockholm stöds Moderaterna av 40,4 procent av väljarna medan Socialdemokraterna inte ens får ihop hälften så många, 19,6 procent. Även i Göteborg och Stormalmö är M betydligt större än S.

I storstadslänen, landets tillväxtcentra, ser bilden likadan ut. Moderaterna är mellan åtta och 23 procentenheter större än Socialdemokraterna.

Håkan Juholt har definitivt ett och annat att fundera över.

Följ ämnen i artikeln