”Betong-Ebba” rivstartar med två radikala förslag

VISBY.

Nya KD-ledaren Ebba Busch Thor rivstartar med två mycket radikala förslag.

Svenska IS-­krigare ska kunna dömas för landsförräderi. Och Jas-plan ska kunna användas i kampen mot den Islamiska staten.

Betong-Ebba? Ja, tydligen.

Ebba Busch Thor valdes till Kristdemokraternas nya partiledare i slutet av april. Bara ett par veckor senare föddes hennes första barn.

Talet under årets politikervecka i Almedalen var därför den första viljeyttringen från Busch Thor efter installationstalet.

Och det är mycket tydligt att Busch Thor vill använda hårdhandskarna mot det hon kallar det största hotet dagens världsordning. Nämligen våldsbejakande extremism i allmänhet och IS och liknande organisationer i synnerhet.

Busch Thor vill att svenska IS-krigare ska kunna dömas till landsförräderi, ett brott som ger mellan fyra år och livstidsfängelse.

Landsförräderi kan bara göras under krig eller krigsliknande förhållanden. Det var hundra år sedan någon dömdes för brottet och då gällde det den rysslandsvurmande kyparen Gustafsson mitt under brinnande världskrig.

Men hon vill också att svenska Jas-plan ska delta i kampen mot IS i Syrien och Irak. Med tanke på den enorma debatt som Jas närvaro i Libyens luftrum 2011 väckte är det inte troligt att en majoritet av riksdagen skulle ställa sig  bakom en sådan idé.

Då skulle planen övervaka flygförbudszonen och inte gå i strid annat än i självförsvar. Busch Thor tycks anse att de skulle ha en mer aktiv roll mot IS.

Två andra förslag från ”Betong-Ebba” är att polisen ska kunna beslagta pass och porta folk vid gränsen om de misstänker att personerna ska ansluta sig eller har jobbat för en våldsbejakande terrororganisation.

Det förefaller som om Kristdemokraterna kommer att få en annan profil än under den försynte Göran Hägglunds ledning.

Om jag var Anna Kinberg Batra skulle jag känna mig lite orolig. Två av Allianspartierna leds nu av självsäkra, mycket tydliga kvinnor som upplever att de har luft under vingarna.

Vad betyder det för Moderaternas väljarstöd? Det återstår att se. Men risken, sett ur Moderaternas synvinkel, är att de uppfattas som mer ideologiska och mer engagerande än Alliansens största parti.

Men att Ebba Busch Thor gör säkrast i att inte överge Kristdemokraternas paradgren framgick tydligt under talet. Det var när hon talade om familjen och familjens rätt att själv bestämma som hon fick störst gensvar av publiken.

– Den 9 maj fick jag en son, Birger. Det gjorde mig lite dummare. Klockan 13.01 hade Stefan Löfven bättre koll på mitt livspussel än jag, sade hon i ett våldsamt angrepp på fler öronmärkta månader i föräldraförsäkringen som avslutades med en vädjan om att myndigförklara småbarnsföräldrarna.

Intressant är att Ebba Busch Thor nu uppmärksamma stängda grupper som ett hot på det friheten, jämlikheten och demokratin. Bland annat sade hon att vi i allt högre grad stänger in oss i rum, digitala eller fysiska, tillsammans med likatänkande.

Det är givetvis en farlig utveckling och har likheter med IS fanatism. Ta inga intryck från någon annan, slut dig samman med dem som aldrig ifrågasätter din sanning.

Ett spännande debuttal, det måste man säga.

Följ ämnen i artikeln