Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

”Plötsligt är den fria rörligheten ett hot”

”Stora delar av Europa har glömt varför de alls är med i EU”

München. Kriget i Syrien har pågått i fyra år och krigen i Afghanistan i snart fyra decennier. Alla människor i Europa har läst om tortyren, bomberna, massakrerna och flyktingströmmarna.

Medan de pågick förfinade vi systemet med fri rörlighet i vår del av världen.

Inte hade någon kunnat föreställa sig att den fria rörligheten skulle tas i anspråk av syrier, afghaner och irakier. Inte hade något kunnat fantisera om att dessa horder av trötta och desperata människor skulle fotvandra från Asien och upp genom Balkan. Flyktingkatastrofer är något som pågår i Pakistan, Libanon och Turkiet – inte hos oss.

De bankar inte ens på porten. De har öppnat dörren och klivit in, och plötsligt ser den fria rörligheten ut som ett hot. Tyskland stängde gränsen mot Österrike, Danmark stoppade tågen till Sverige, Holland har infört gränskontroller.

Lokaltidningen Münchner Merkur rapporterar att 70 000 flyktingar har kommit hit på två veckor. De lokala myndigheterna försöker fördela dem över fler städer och andra förbundsländer. Men de är lika förvirrade som München: Mecklenburg-Vorpommern i andra änden av Tyskland frågar hur man bär sig åt när man bygger om idrottsarenor till flyktingförläggningar.

Plötsligt är den fria rörligheten ett hot. Länder som Polen, Slovakien och Ungern som gladeligen tagit emot miljarder och åter miljarder i stöd från EU vill inte veta av unionens krav på ömsesidig solidaritet.

Under deras motstånd skymtar chockerande nog ett slags kulturrasism, eller kanske gammaldags rasism i human språkdräkt.

Under krystade förklaringar säger Slovakiens premiärminister Robert Fico att hans land bara vill ta emot kristna flyktingar. Det vore "falsk solidaritet" att ta emot muslimer eftersom Slovakien saknar moskéer.

Ungerns premiärminister Viktor Orban säger att kristna värden hotas om muslimer söker tillflykt i hans land.

Polen stönar och vill ta kanske 2000 flyktingar, helst inte mer.

Polen! New York Times påpekar att 98 procent av den polska befolkningen är vit och 94 procent är katoliker. Men tidningen glömmer att nämna att landet är så unikt homogent, eller snarare likriktat, därför att landets judar mördades under andra världskriget. De utgjorde över tio procent av befolkningen.

Den lilla rest som fanns kvar jagades ut av polackerna själva 1968.

Så har stora delar av Europa glömt varför de alls är med i EU. I goda tider var unionen en attraktiv klubb där forna öststater från Rumänien i söder till Estland i norr uppfattade ordet solidaritet som bidrag från Tyskland. I svåra tider är det inte alls lika roligt att vara med.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln